De aflossingsvrije hypotheek, de naam zegt het al, is een hypotheekvorm waarbij je niets aflost van de hypotheekschuld. Je betaalt uitsluitend maandelijks rente over het geleende bedrag. De hypotheekschuld blijft de hele looptijd dus gelijk. Op de einddatum moet je dan in één keer de hele lening aflossen. Je kunt wel tussentijds aflossingen doen. Een aflossingsvrije hypotheek loopt doorgaans 30 jaar.

De belangrijkste kenmerken

  • De aflossingsvrije hypotheek heeft een vaste einddatum
  • Je lost niet af gedurende de looptijd van de hypotheek
  • Je betaalt een maandelijks bedrag aan rente

De belangrijkste voordelen

  • Eenvoudige hypotheekvorm
  • Je hebt lage maandlasten omdat je alleen rente betaalt
  • De maandlasten blijven gelijk zolang de rente van je hypotheek niet verandert

De belangrijkste nadelen

  • Je bouwt minder vermogen op: het hypotheekbedrag blijft altijd even hoog (tenzij je tussendoor aflost)
  • Je kunt, als je een nieuwe hypotheek wilt afsluiten of je huidige hypotheek wilt verlengen, niet altijd meer gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrek

Hoe werkt een aflossingsvrije hypotheek?

Bij de aflossingsvrije hypotheek leen je een bedrag waarover je elke maand uitsluitend rente betaalt. Je lost niets af op de hypotheekschuld; die is aan het eind van de looptijd nog even hoog als aan het begin. De rente blijft gelijk, als je deze voor de duur van de looptijd van de hypotheek hebt vastgezet. Kies je voor variabele rente of is de rentevaste periode afgelopen, dan verandert de rente en dus ook het maandelijkse bedrag dat je betaalt.

Looptijd

Een aflossingsvrije hypotheek loopt meestal 30 jaar, maar langere en kortere looptijden komen eveneens voor. De einddatum van de hypotheek staat vermeld in de hypotheekakte en/of in de hypotheekofferte. Ook kun je deze navragen bij je geldverstrekker of hypotheekadviseur. Gewoonlijk krijg je ruim voor de einddatum bericht dat de looptijd bijna ten einde is.

Combinatie

De aflossingsvrije hypotheek wordt vaak gesloten in combinatie met een andere hypotheekvorm, of met inbreng van eigen geld. Dit is zo omdat je tegenwoordig nog maar maximaal 50% van de waarde van je woning aflossingsvrij mag lenen. Alles wat je extra leent, geschiedt dus via een andere hypotheekvorm.

Hoe los ik mijn aflossingsvrije hypotheek af?

Je doet bij een aflossingsvrije hypotheek geen maandelijkse aflossing. Zodra de looptijd van de hypotheek ten einde is, moet je de hypotheekschuld in één keer aflossen. Je bent zelf verantwoordelijk voor het genereren van vermogen om de hypotheek af te lossen. Het aflossen doe je met spaargeld of door de verkoop van je woning.

Hypotheek verlengen

Als je de woning aan het einde van de looptijd nog niet wilt verkopen, zijn er ook andere opties. Veel hypotheekverstrekkers zijn bereid om de aflossingsvrije hypotheek te verlengen. Ook is het soms mogelijk dat je de hypotheek oversluit naar een nieuwe hypotheek. In dat geval moet je opnieuw naar de notaris. Na 30 jaar heb je geen recht meer op renteaftrek, dus dan worden de maandlasten wel iets hoger.

Aflossen op einddatum niet mogelijk?

Je kunt de hypotheekschuld aflossen met eigen middelen, zoals spaargeld en beleggingen. Heb je onvoldoende vermogen of wil je de hypotheekschuld nog niet aflossen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je hypotheekadviseur om de mogelijkheden te bespreken.

Waar moet ik rekening mee houden?

Het oversluiten of verlengen van je hypotheek is aan een aantal regels gebonden. Bovendien kan het zo zijn dat de verkoopopbrengst van jouw woning wellicht niet volstaat om de totale hypotheekschuld af te lossen. Laat je daarom altijd goed adviseren door één van onze onafhankelijke hypotheekadviseurs tijdens een vrijblijvend oriënterend adviesgesprek.

Kan ik gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrek?

Als je vóór 1 januari 2013 een aflossingsvrije hypotheek hebt afgesloten, blijft de hypotheekrenteaftrek van 30 jaar voor jou gelden. Oók als je besluit te verhuizen of de hypotheek wil overzetten. Heb je na 1 januari 2013 een aflossingsvrije hypotheek afgesloten? Dan kom je niet meer in aanmerking voor de hypotheekrenteaftrek, omdat deze hypotheek niet maandelijks en binnen 30 jaar wordt afgelost.

Tip: Wil je een nieuwe hypotheek afsluiten? Sinds 1 januari 2013 zijn de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek de enige hypotheekvormen waarbij je recht hebt op hypotheekrenteaftrek.

Kan ik extra aflossen?

Het is mogelijk om tussentijds een extra aflossing te doen. Bij de meeste geldverstrekkers mag je jaarlijks tenminste 10% tot 20% boetevrij aflossen. Doe je dat regelmatig, dan houd je aan het einde van de looptijd een lagere hypotheekschuld over om af te lossen. Er zijn vaak wel voorwaarden verbonden aan het doen van een tussentijdse aflossing. Wil je een groter bedrag aflossen? Zoek dan eerst uit hoeveel boeterente je moet betalen. Je Hyppe hypotheekadviseur kan je hierbij helpen.

Jouw expert voor hypotheken

Hyppe is een expert op het gebied van hypotheken en legt in heldere taal uit wat je mogelijkheden zijn. We kijken naar jouw persoonlijke situatie en zoeken, samen met jou, de hypotheek die het beste bij jou past. Bij Hyppe vinden we het belangrijk om eerst eens met elkaar kennis te maken. In dit eerste gesprek kun je al je vragen kwijt en bespreken we de mogelijkheden. Dit gesprek nemen wij graag voor onze rekening, dus kost je niets. Wel zo prettig.

Afspraak maken