Bij een beleggingshypotheek, ook wel beleggershypotheek genoemd, los je je hypotheekschuld af door te beleggen. Daarmee bouw je kapitaal op. Aan het einde van de looptijd wordt met de beleggingsopbrengst de hypotheekschuld in één keer, geheel of gedeeltelijk afgelost.
Door een verandering van de fiscale regels wordt deze hypotheekvorm tegenwoordig niet meer afgesloten. Wel mag je een beleggingshypotheek, als die je vóór 1 januari 2013 hebt afgesloten, laten doorlopen of oversluiten naar een andere aanbieder.
De belangrijkste kenmerken
- Het vermogen voor de aflossing wordt niet binnen een verzekering opgebouwd
- Je belegt door middel van een eenmalige of periodieke inleg in beleggingsfondsen
De belangrijkste voordelen
- Maximaal fiscaal voordeel gedurende de looptijd
- Minder fiscale regels bij de kapitaalopbouw
De belangrijkste nadelen
- De uitkering op het einde van de looptijd is nooit gegarandeerd
Hoe werkt een beleggingshypotheek?
De beleggingshypotheek bestaat uit een aflossingsvrije lening en een gekoppelde beleggingsrekening. Je betaalt rente over het geleende bedrag en doet maandelijks een inleg op een kapitaalverzekering of een beleggingsrekening. Je betaalt dus geen maandelijkse aflossing.
Beleggingsfondsen
De inleg die je doet wordt voor jou geïnvesteerd in beleggingsfondsen. Hierdoor bouw je kapitaal op. Met het bedrag dat je hebt opgespaard en het rendement daarover, kun je aan het eind van de looptijd de hypotheekschuld afbetalen. Het is niet zeker of je dit bedrag in één keer kunt betalen. Dit hangt namelijk af van het rendement dat je beleggingen hebben opgeleverd.
Zoals bij elke hypotheekvorm is ook bij de beleggingshypotheek de rentestand van belang voor de maandelijkse lasten die je betaalt.
Tip: Door de afschaffing van de fiscale regels wordt de beleggingshypotheek vanaf 1 januari 2013 niet meer af- of overgesloten. In sommige gevallen kan de beleggingshypotheek wel worden voortgezet als (bank)spaarhypotheek. Onze adviseurs leggen je hier graag meer over uit. Als je deze hypotheekvorm al had vóór 1 januari 2013, loopt deze gewoon door.
Hoe los ik mijn beleggingshypotheek af?
Je doet bij een beleggingshypotheek geen maandelijkse aflossing op je hypotheekschuld. Je betaalt maandelijks een bedrag aan rente en een bedrag aan inleg. Deze inleg wordt vervolgens in beleggingen gestopt. Op deze manier bouw je een kapitaal op dat bestaat uit de beleggingen plus het rendement hiervan.
Kan ik gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrek?
De hypotheekrente die je maandelijks betaalt is aftrekbaar van de belasting. Omdat je tussentijds niet aflost, profiteer je optimaal van deze zogenoemde hypotheekrenteaftrek.
Wil je een nieuwe hypotheek afsluiten? Sinds 1 januari 2013 zijn de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek nog de enige hypotheekvormen waarbij je gebruik kunt maken van de hypotheekrenteaftrek.
Kan ik extra aflossen?
Je kunt ervoor kiezen een tussentijdse aflossing te doen. Hierdoor verklein je het risico op een restschuld. Daarnaast verlaag je ook je maandelijkse rentelasten, want deze worden gebaseerd op de nog openstaande hypotheekschuld.
Boeterente
Sommige geldverstrekkers rekenen boeterente bij een tussentijdse aflossing. Check dus altijd eerst de hypotheekvoorwaarden die in de hypotheekakte staan. Vaak kun je per kalenderjaar tenminste 10% tot 20% van het oorspronkelijke hypotheekbedrag aflossen, zonder dat je daarvoor een boete moet betalen.
Advies inwinnen
Voordat je besluit om extra af te lossen op je hypotheek, is het verstandig om contact op te nemen met een adviseur. Samen kunnen jullie kijken of extra aflossen in jouw situatie wel de juiste keuze is.
Kan ik zelf mijn beleggingshypotheek berekenen?
Het berekenen van jouw maximale beleggingshypotheek is maatwerk en zit vrij ingewikkeld in elkaar. Je kunt het beste in gesprek gaan met één van onze onafhankelijke hypotheekadviseurs. Hij of Zij kijkt naar jouw persoonlijke situatie en geeft je vervolgens een berekening.
Jouw expert voor hypotheken
Hyppe is een expert op het gebied van hypotheken en legt in heldere taal uit wat je mogelijkheden zijn. We kijken naar jouw persoonlijke situatie en zoeken, samen met jou, de hypotheek die het beste bij jou past. Bij Hyppe vinden we het belangrijk om eerst eens met elkaar kennis te maken. In dit eerste gesprek kun je al je vragen kwijt en bespreken we de mogelijkheden. Dit gesprek nemen wij graag voor onze rekening, dus kost je niets. Wel zo prettig.