Lees voor:

In januari 2022 is bij diverse banken de pilot Duurhuur gestart. Het is een regeling voor mensen die momenteel een woning huren en daar veel geld aan kwijt zijn.

Kom ik in aanmerking voor een duurhuur regeling?

Om in aanmerking te komen voor een duurhuur regeling dien je aan enkele voorwaarden te voldoen. Deze voorwaarden zijn:

 • Je hebt de afgelopen 36 maanden een woning gehuurd in de vrije sector (je moet dit kunnen aantonen met een huurcontract)
 • Je betaalt maandelijks een hoge huur (minimaal een derde van je netto-inkomen)
 • Je inkomen en vermogen stijgen of zijn stabiel
 • Je hebt geen betalingsachterstand (gehad)

Dit alles moet je ook kunnen aantonen, bijvoorbeeld met kopieën van je huurcontract en bankafschriften.

De belangrijkste kenmerken

 • De hypotheek onder de duurhuur regeling heeft een vaste einddatum
 • Aflossen gebeurt volgens de manier van een lineaire- of annuïteitenhypotheek
 • Je betaalt voor het afsluiten van de hypotheek diverse eenmalige kosten (bijvoorbeeld kosten voor het hypotheekadvies)

De belangrijkste voordelen

 • Je komt als duurhuurder toch aan je eigen woning
 • Je kunt een hogere hypotheek afsluiten dan de standaard hypotheeknormen toelaten

De belangrijkste nadelen

 • Je kunt maar bij enkele geldverstrekkers terecht
 • Er geldt een langere doorlooptijd dan bij een reguliere hypotheekaanvraag
 • Er zijn minder mogelijkheden om de hypotheek in de toekomst aan te passen (bijvoorbeeld bij verbouwing of verhuizen)

Hoe werkt een duurhuur regeling

Het is met de huidige leennormen voor duurhuurders niet altijd makkelijk om een hypotheek te krijgen, zelfs niet een hypotheek met lagere maandlasten dan zij nu hebben. Daarom is de duurhuur regeling bedacht. Bij dit type hypotheek is sprake van maatwerk, waardoor je als duurhuurder mogelijk een hogere hypotheek kunt afsluiten dan de standaard hypotheeknormen toelaten.

Hoe los ik mijn hypotheek onder de duurhuur regeling af?

Je kunt dit in zekere zin zelf beslissen. De hypotheek onder de duurhuur regeling kan namelijk worden afgelost zoals een lineaire hypotheek, of zoals een annuïteitenhypotheek.

Kan ik gebruik maken van hypotheekrenteaftrek?

Als je maandelijks aflost, zoals bij een lineaire- of annuïteitenhypotheek, mag je gebruik maken van hypotheekrenteaftrek. Dan mag je bij je jaarlijkse belastingaangifte een deel van de rente die je hebt betaald aftrekken van je belastbaar inkomen.

Kan ik extra aflossen?

Je mag extra aflossen op de hypotheek die je hebt afgesloten onder de duurhuur regeling. Let er wel op dat dat bedrag onder de maximale jaarlijkse aflossing blijft, want als je meer dan dat bedrag aflost, zou het mogelijk kunnen zijn dat je een boete moet betalen. Onze hypotheekadviseurs kunnen je hierbij helpen.

Kan ik zelf mijn maximale hypotheek berekenen onder de duurhuur regeling?

Het berekenen van jouw maximale duurhuur regeling is maatwerk en zit vrij ingewikkeld in elkaar. Je kunt het beste in gesprek gaan met één van onze onafhankelijke hypotheekadviseurs. Hij of zij kijkt naar jouw persoonlijke situatie en maakt vervolgens een berekening.

Jouw expert voor hypotheken

Hyppe is een expert op het gebied van hypotheken en legt in heldere taal uit wat je mogelijkheden zijn. We kijken naar jouw persoonlijke situatie en zoeken, samen met jou, de hypotheek die het beste bij jou past. Bij Hyppe vinden we het belangrijk om eerst eens met elkaar kennis te maken. In dit eerste gesprek kun je al je vragen kwijt en bespreken we de mogelijkheden. Dit gesprek nemen wij graag voor onze rekening, dus kost je niets. Wel zo prettig.

Afspraak maken