De lineaire hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je maandlasten steeds lager worden. Iedere maand betaal je hetzelfde bedrag aan aflossing, waarmee je de hypotheekschuld gelijkmatig afbouwt. Het rente-aandeel wordt hierdoor steeds kleiner. Aan het einde van de looptijd is de hypotheek volledig afgelost.

De belangrijkste kenmerken

  • De lineaire hypotheek heeft een vaste einddatum
  • Tijdens de looptijd los je iedere maand hetzelfde bedrag af
  • Tijdens de looptijd wordt het rentebedrag steeds lager
  • Je hebt de zekerheid dat je de hypotheek aflost

De belangrijkste voordelen

  • Eenvoudige hypotheekvorm
  • Je lost tijdens de looptijd de schuld af
  • De bruto- en netto maandlasten dalen geleidelijk gedurende de looptijd
  • Eventueel eenvoudig een tweede hypotheek te nemen, ter grootte van het al afgeloste deel

De belangrijkste nadelen

  • Het fiscale voordeel neemt gedurende de looptijd af
  • In het begin van de looptijd heb je hogere maandlasten

Hoe werkt een lineaire hypotheek?

De lineaire hypotheek lijkt op een annuïteitenhypotheek, maar er is een belangrijk verschil. Waar de maandlast bij een annuïtaire hypotheek gelijk blijft, wordt dit bedrag bij een lineaire hypotheek elke maand lager. Je betaalt namelijk maandelijks aflossing en een deel rente. Het bedrag dat je betaalt aan aflossing blijft iedere maand gelijk, maar doordat op deze manier de hypotheekschuld in een rechte lijn afneemt (lineair), betaal je elke maand iets minder rente. Hierdoor wordt het fiscale voordeel ook elke maand iets kleiner.

Hoe los ik mijn lineaire hypotheek af?

Bij een lineaire hypotheek betaal je iedere maand aflossing. Dat bedrag blijft de hele looptijd van de hypotheek hetzelfde. Een lineaire hypotheek loopt meestal zo’n dertig jaar. Kortere looptijden komen ook voor. Bij een lineaire hypotheek heb je op de einddatum altijd je gehele hypotheekschuld afgelost.

Einddatum

Je kunt de einddatum van je hypotheek terugvinden in de hypotheekakte of in de hypotheekofferte. Ook kun je de einddatum navragen bij je geldverstrekker of hypotheekadviseur.

Kan ik gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrek?

De hypotheekrente die je bij een lineaire hypotheek iedere maand betaalt, is aftrekbaar van de belasting. Bij deze hypotheekvorm dalen je lasten iedere maand, omdat je iedere maand hetzelfde bedrag aflost. Het bedrag van de lening wordt hierdoor steeds iets lager, wat automatisch tot gevolg heeft dat je elke maand iets minder rente betaalt. Hierdoor neemt echter ook het belastingvoordeel van de hypotheekrenteaftrek af.

Wil je een nieuwe hypotheek afsluiten? Sinds 1 januari 2013 zijn de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek nog de enige hypotheekvormen waarbij je gebruik kunt maken van de hypotheekrenteaftrek.

Kan ik extra aflossen?

Je kunt er bij een lineaire hypotheek voor kiezen om tussentijds een extra aflossing te doen. Door extra af te lossen worden je maandelijkse lasten lager, of de looptijd van de hypotheek korter.

Boeterente

Houd er rekening mee dat sommige geldverstrekkers boeterente berekenen bij een tussentijdse aflossing. Check dus altijd eerst de hypotheekvoorwaarden die je bent overeengekomen in de hypotheekakte. Vaak is het zo dat je per kalenderjaar tenminste 10%-20% van het oorspronkelijke hypotheekbedrag kunt aflossen, zonder dat je daarvoor een boete moet betalen.

Vraag advies

Voordat je besluit om extra af te lossen op je hypotheek, is het verstandig om contact op te nemen met een adviseur om te kijken of extra aflossen in jouw situatie wel de juiste keuze is.

Kan ik zelf mijn lineaire hypotheek berekenen?

Het berekenen van jouw maximale lineaire hypotheek is maatwerk en zit vrij ingewikkeld in elkaar. Je kunt het beste in gesprek gaan met één van onze onafhankelijke hypotheekadviseurs. Hij of zij kijkt naar jouw persoonlijke situatie en geeft je vervolgens een berekening. Geen tijd om langs te komen op kantoor? Plan dan een videogesprek in. Gewoon waar en wanneer het jou uitkomt. Makkelijk, toch?

Jouw expert voor hypotheken

Hyppe is een expert op het gebied van hypotheken en legt in heldere taal uit wat je mogelijkheden zijn. We kijken naar jouw persoonlijke situatie en zoeken, samen met jou, de hypotheek die het beste bij jou past. Bij Hyppe vinden we het belangrijk om eerst eens met elkaar kennis te maken. In dit eerste gesprek kun je al je vragen kwijt en bespreken we de mogelijkheden. Dit gesprek nemen wij graag voor onze rekening, dus kost je niets. Wel zo prettig.

Afspraak maken