Droom je ervan om een vakantiehuisje in Nederland te hebben? Misschien heb je zelfs al wel iets op het oog, maar weet je nog niet hoe je het moet betalen. Voor de financiering van bijvoorbeeld een chalet, stacaravan of appartement aan zee gelden andere voorwaarden dan bij de aankoop van een eerste woning. Speciaal voor deze categorie is de recreatiehypotheek in het leven geroepen.
De belangrijkste kenmerken
- Hypotheek voor nieuwe en bestaande recreatiewoningen
- Keuze uit verschillende hypotheekvormen
- Geen volledige financiering: je kunt vaak tot maximaal tussen de 70% en 80% van de woningwaarde lenen
- Geen recht op hypotheekrenteaftrek
- Verhuurinkomsten tellen niet mee bij de hypotheekbepaling
De belangrijkste voordelen
- Er geldt geen maximale leeftijd voor het afsluiten van de hypotheek
- Mogelijk voor nieuwbouw en bestaande bouw
- Elke rentevorm is toegestaan
De belangrijkste nadelen
- Uitsluitend voor stenen of betonnen recreatiewoningen in Nederland
- Je moet altijd eigen middelen inbrengen, want je krijgt geen volledige financiering
- De hypotheekrente is niet aftrekbaar
- Je betaalt 10,4% overdrachtsbelasting
Hoe werkt een hypotheek voor een recreatiewoning?
Door een hypotheek voor een recreatiewoning af te sluiten, kan jouw droom werkelijkheid worden. Je kunt bij een beperkt aantal banken terecht voor deze hypotheekvorm. Houd er rekening mee dat er strengere voorwaarden gelden dan wanneer je een hypotheek wilt afsluiten voor je reguliere woonhuis. Zo kijkt de bank eerst of je het kunt financieren en of je tweede woning aan de voorwaarden voldoet.
Diverse hypotheekvormen
Bij een hypotheek voor een recreatiewoning kun je kiezen voor een lineaire- of annuïteitenhypotheek, maar ook een aflossingsvrije hypotheek is mogelijk.
Hoeveel kan ik lenen?
De hoogte van je hypotheek hangt af van de waarde van de vakantiewoning en je financiële situatie. Er wordt niet alleen gekeken naar je inkomen, maar eveneens naar andere verplichtingen en/of schulden.
Eigen middelen
Hypotheekverstrekkers financieren een tweede woning nooit voor 100%. Vaak kun je maximaal tussen de 70% en 80% je moet dus altijd geld inbrengen. Er moeten dus altijd eigen middelen worden ingebracht.
De recreatiewoning
Zodra de geldverstrekker er zeker van is dat je je tweede hypotheek kunt (blijven) betalen, wordt er gekeken naar de recreatiewoning. Zo moet deze onder andere in Nederland staan, van steen of beton en niet verplaatsbaar zijn, op eigen grond of grond met directe erfpacht staan en aangesloten zijn op het water- en elektriciteitsnetwerk. Alleen als je aan de voorwaarden van de bank voldoet, kun je een tweede hypotheek krijgen voor je vakantiehuis.
Tip: Voldoet je recreatiewoning niet aan de voorwaarden? In dat geval kun je de recreatiewoning wellicht met een persoonlijke lening financieren of vanuit overwaarde van je woonhuis.
Hoe los ik mijn recreatiehypotheek af?
De hoogte van de aflossing die je iedere maand betaalt, ligt aan de hypotheekvorm die je kiest. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een lineaire- of annuïteitenhypotheek, waarbij je iedere maand een deel aflossing betaalt. Je kunt ook kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek. Dan betaal je geen maandelijkse aflossing, maar spaar je zelf de lening bij elkaar.
Kan ik gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrek?
Bij een tweede hypotheek voor een recreatiewoning heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek. Dat betekent dat je de rente die je betaalt dus niet mag aftrekken van de inkomstenbelasting. De hypotheekrenteaftrek geldt alleen voor de hypotheek op het huis waar je permanent woont.
Kan ik mijn recreatiewoning (tijdelijk) verhuren?
Ben je van plan je vakantiehuis te verhuren? Vergeet dit dan niet aan te geven bij je hypotheekaanvraag. Voor het verhuren moet je namelijk eenmalig toestemming vragen aan de hypotheekverstrekker. Tevens moet de recreatiewoning aan een aantal aanvullende eisen voldoen. Controleer dus van tevoren goed de voorwaarden van iedere hypotheekverstrekker en kies welke het beste bij jou en je situatie past.
Onafhankelijk advies
Heb je hulp nodig? Onze onafhankelijke adviseurs helpen je graag op weg met een passend advies. Je kunt een afspraak maken, of gewoon eens bij ons binnenlopen. De koffie staat voor je klaar!
Tip: Als je besluit om je recreatiewoning te verhuren is het verstandig om je inboedel- en opstalverzekering te controleren. Zo ben je er zeker van dat de schades die tijdens de verhuur kunnen ontstaan, vergoed worden. Deze wordt niet bij elke woonverzekeraar vergoed.
Kan ik zelf mijn hypotheek voor een recreatiewoning berekenen?
Het berekenen van jouw maximale recreatiehypotheek is maatwerk en zit vrij ingewikkeld in elkaar. Je kunt het beste in gesprek gaan met één van onze onafhankelijke hypotheekadviseurs. Hij of zij kijkt naar jouw persoonlijke situatie en geeft je vervolgens een berekening.
Jouw expert voor hypotheken
Hyppe is een expert op het gebied van hypotheken en legt in heldere taal uit wat je mogelijkheden zijn. We kijken naar jouw persoonlijke situatie en zoeken, samen met jou, de hypotheek die het beste bij jou past. Bij Hyppe vinden we het belangrijk om eerst eens met elkaar kennis te maken. In dit eerste gesprek kun je al je vragen kwijt en bespreken we de mogelijkheden. Dit gesprek nemen wij graag voor onze rekening, dus kost je niets. Wel zo prettig.