De seniorenhypotheek is speciaal bedoeld voor ouderen. Op latere leeftijd kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je, na je pensioen, een nieuwe woning wilt kopen, je hypotheek wilt oversluiten of behoefte hebt aan lagere maandlasten. De seniorenhypotheek kent gewoonlijk andere voorwaarden dan hypotheken voor andere doelgroepen.

Tip! Ben je ouder dan 57 jaar? Veel geldverstrekkers houden bij hypotheekaanvragen al tien jaar voor het daadwerkelijke pensioen rekening met het toekomstige pensioeninkomen. Dat kan de keuze beperken. Maak dus op tijd een afspraak met je adviseur om je hypotheekmogelijkheden te bekijken.

De belangrijkste kenmerken

  • Keuze uit verschillende hypotheekvormen
  • Hypotheek speciaal bedoeld voor ouderen

De belangrijkste voordelen

  • Je creëert een spaarpot of aanvulling op je pensioen
  • Mogelijkheid om andere dromen te financieren
  • Rente is lager dan bij een consumptief krediet
  • Je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag
  • Je hebt te maken met een ruimere leennorm

De belangrijkste nadelen

  • Indien je niets meer aflost (aflossingsvrij), of gebruik maakt van een zogeheten opeetconstructie, zullen de eventuele nabestaanden minder overhouden bij een erfenis, dan bij het aflossen van de hypotheek

Hoe werkt een seniorenhypotheek?

Met de seniorenhypotheek kun je ook na je pensioen nog een hypotheek afsluiten, oversluiten of verhogen. Je kunt kiezen uit verschillende hypotheekvormen. Het is dus niet één speciale hypotheekvorm.

Overwaarde

Veel senioren hebben overwaarde op hun woning. De woning is meer waard geworden of er is misschien al een groot deel afgelost op de hypotheek. Door de overwaarde te verzilveren creëer je meer financiële ruimte.

Kan ik het geld overal voor gebruiken?

Het bedrag dat je op je rekening gestort krijgt, is vrij te besteden. Je kunt het gebruiken ter aanvulling van je pensioen. Om leuke dingen van te doen, je huidige woning te verbouwen of om een tweede woning in het buitenland te financieren. Zo kun je optimaal genieten van je pensioen en haal je het maximale uit je hypotheek.

Nieuwe hypotheek na je pensioen

Een seniorenhypotheek kan ook gebruikt worden voor de aankoop van een nieuwe woning. Vaak wordt gedacht dat het afsluiten van een nieuwe hypotheek na je pensioen niet meer mogelijk is, maar dat hoeft niet zo te zijn. Misschien biedt je maandelijkse pensioeninkomen, in combinatie met de overwaarde op je huidige woning, voldoende ruimte om een nieuw huis te bekostigen.

Oversluiten na je pensioen

Loopt je huidige hypotheek al een tijdje? Dan kan het verstandig zijn om hier eens kritisch naar te kijken. Wellicht ben je elders een stuk voordeliger uit en kun je zo elke maand flink op je maandlasten besparen. Het oversluiten van je hypotheek kan dan aantrekkelijk zijn.

> Bereken hier of oversluiten voor jou voordelig kan zijn

Gunstige rente en lagere voorwaarden

Hoe minder je per maand kwijt bent aan je hypotheek, hoe meer je overhoudt voor leukere uitgaven. Een vakantie naar een verre bestemming bijvoorbeeld, of een schenking aan je (klein)kinderen. Ook bij het oversluiten kun je een hypotheek voor senioren afsluiten met een gunstiger rente en lagere voorwaarden.

Hoe los ik mijn seniorenhypotheek af?

Het bedrag aan aflossing dat je iedere maand moet betalen, wordt bepaald door de hypotheekvorm die je kiest. Je kunt bij het afsluiten zelf de keuze maken tussen een aantal hypotheekvormen, zoals de lineaire-, annuïtaire- en aflossingsvrije hypotheek. Je kunt ook kiezen voor een krediethypotheek of een opeethypotheek.

Kan ik gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrek?

Of je gebruik kunt maken van de hypotheekrenteaftrek heeft te maken met het type hypotheek waarvoor je kiest, maar ook met de periode waarin je al hypotheekrenteaftrek hebt gehad. Onze adviseurs helpen je graag om te kijken of je wel of geen hypotheekrenteaftrek hebt, over welk bedrag en tot wanneer.

Kan ik extra aflossen?

Je kunt ervoor kiezen om extra af te lossen op je hypotheek. Je maandlasten worden dan lager, of de looptijd van de hypotheek korter. Vaak kun je per kalenderjaar tenminste 10% tot 20% van het oorspronkelijke hypotheekbedrag boetevrij aflossen.

Eerst checken

Wil je een extra aflossing doen? Check dan altijd eerst goed de hypotheekvoorwaarden die zijn vastgelegd in de hypotheekakte, of neem contact op met één van onze adviseurs.

Kan ik zelf mijn seniorenhypotheek berekenen?

Het berekenen van jouw maximale seniorenhypotheek is maatwerk en zit vrij ingewikkeld in elkaar. Je kunt het beste in gesprek gaan met één van onze onafhankelijke hypotheekadviseurs. Hij of zij kijkt naar jouw persoonlijke situatie en geeft je vervolgens een berekening.

Jouw expert voor hypotheken

Hyppe is een expert op het gebied van hypotheken en legt in heldere taal uit wat je mogelijkheden zijn. We kijken naar jouw persoonlijke situatie en zoeken, samen met jou, de hypotheek die het beste bij jou past. Bij Hyppe vinden we het belangrijk om eerst eens met elkaar kennis te maken. In dit eerste gesprek kun je al je vragen kwijt en bespreken we de mogelijkheden. Dit gesprek nemen wij graag voor onze rekening, dus kost je niets. Wel zo prettig.

Afspraak maken