Met een verhuurhypotheek (of vastgoedhypotheek) leen je geld voor de aankoop van een woning of combinatiepand met de bedoeling om deze te verhuren. Waar het bij een hypotheek voor eigen bewoning niet is toegestaan om de woning te verhuren, is een verhuurhypotheek hier juist specifiek voor bedoeld. Het kan een slimme manier zijn om direct rendement te behalen op je vermogen middels de huur die je ontvangt.

De belangrijkste kenmerken

 • Hypotheek voor nieuwe en bestaande woningen om te verhuren
 • Keuze uit verschillende hypotheekvormen
 • Alleen bestemd voor particulieren
 • Geen volledige financiering: je kunt vaak tot maximaal 90% van de woningwaarde lenen
 • Geen recht op hypotheekrenteaftrek

De belangrijkste voordelen

 • Je ontvangt direct rendement in de vorm van huur, waarmee je vermogen opbouwt voor later
 • Als je de huur jaarlijks kunt verhogen, neemt je rendement toe
 • De waarde van de woning kan stijgen

De belangrijkste nadelen

 • Je moet altijd eigen middelen inbrengen, want je krijgt geen volledige financiering
 • De hypotheekrente is niet aftrekbaar
 • Je betaalt 8% overdrachtsbelasting

Hoe werkt een verhuurhypotheek?

De verhuurhypotheek is bestemd voor een woning die wordt verhuurd voor permanente bewoning of een combinatiepand. Hij is dus niet geschikt voor de aankoop en verhuur van een vakantiewoning, winkelpand of woonboot.

Bij elke bank?

Over het algemeen kun je bij de meeste banken terecht, maar houd er rekening mee dat er andere regels en voorwaarden gelden dan wanneer je een hypotheek afsluit voor je reguliere woonhuis. Zo wordt er vanwege het hogere risico voor de geldverstrekkers een rente-opslag bij het standaard rentetarief opgeteld.

Hoeveel kan ik lenen?

De hoogte van je maximale verhuurhypotheek hangt af van de waarde van de woning en je financiële situatie. Vaak financieren hypotheekverstrekkers maximaal 90% van de woningwaarde in gehuurde staat. Dit is minder dan wanneer je de woning zelf gaat bewonen. Je moet er rekening mee houden dat de waarde van je woning in gehuurde staat niet altijd gelijk is aan het bedrag waarvoor je de woning aankoopt. Daarnaast dien je dus altijd eigen middelen in te brengen.

Zelf kiezen

Een verhuurhypotheek is niet één speciale hypotheekvorm. Je kunt zelf de keuze maken tussen een aantal hypotheekvormen, zoals een lineaire-, annuïtaire- of aflossingsvrije hypotheek.

Tip: Het is verstandig om je inboedel- en opstalverzekering te controleren zodra je de woning gaat verhuren. Zo ben je er zeker van dat de schades die tijdens de verhuur optreden, vergoed worden. Deze worden niet bij elke woonverzekeraar vergoed.

Hoe los ik mijn verhuurhypotheek af?

De hoeveelheid aflossing die je iedere maand moet betalen, wordt bepaald aan de hand van de hypotheekvorm die je kiest. Kies je voor een lineaire- of annuïteitenhypotheek, dan betaal je iedere maand een deel aflossing. Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je geen maandelijkse aflossing en spaar je de lening zelf bij elkaar.

Kan ik gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrek?

Bij een verhuurhypotheek heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek. Dat betekent dat je de rente die je betaalt dus niet mag aftrekken van de inkomstenbelasting. De hypotheekrenteaftrek geldt alleen voor de hypotheek op het huis waarin je zelf permanent woont.

Kan ik extra aflossen?

Je kunt tussentijds extra aflossen op je verhuurhypotheek. Daarmee worden je maandlasten lager, of wordt de looptijd van de hypotheek korter. Per kalenderjaar kun je vaak tenminste 10% tot 20% van het oorspronkelijke hypotheekbedrag boetevrij aflossen. Dit kan niet bij elke geldverstrekker, dus check eerst de hypotheekvoorwaarden die je hebt vastgelegd in de hypotheekakte of neem contact op met één van onze adviseurs.

Kan ik zelf mijn verhuurhypotheek berekenen?

Het berekenen van jouw maximale verhuurhypotheek is maatwerk en zit vrij ingewikkeld in elkaar. Je kunt het beste in gesprek gaan met één van onze onafhankelijke hypotheekadviseurs. Hij of zij kijkt naar jouw persoonlijke situatie en geeft je een vervolgens een berekening.

Jouw expert voor hypotheken

Hyppe is een expert op het gebied van hypotheken en legt in heldere taal uit wat je mogelijkheden zijn. We kijken naar jouw persoonlijke situatie en zoeken, samen met jou, de hypotheek die het beste bij jou past. Bij Hyppe vinden we het belangrijk om eerst eens met elkaar kennis te maken. In dit eerste gesprek kun je al je vragen kwijt en bespreken we de mogelijkheden. Dit gesprek nemen wij graag voor onze rekening, dus kost je niets. Wel zo prettig.

Afspraak maken