Heb jij (bijna) de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt? Dan is het natuurlijk prettig als je een lekker pensioeninkomen hebt. Zo niet, dan kan het interessant zijn om te kijken of je op een andere manier meer inkomsten kunt genereren. Heb je bijvoorbeeld al eens gedacht aan de overwaarde van je woning? Met de verzilverhypotheek kun je deze overwaarde, zoals de naam al aangeeft, te gelde maken.

De belangrijkste kenmerken

  • Een maandelijkse aflossing is niet verplicht
  • Deze hypotheekvorm benut de overwaarde van je woning

De belangrijkste voordelen

  • Je maandlasten zijn relatief laag
  • Je creëert meer bestedingsruimte
  • Je kunt kiezen of je het bedrag in één keer op je rekening wilt hebben, of maandelijks een deel

De belangrijkste nadelen

  • Je woning kan minder waard worden
  • Als je aan het eind van de looptijd je hypotheek niet kunt aflossen, moet je wellicht je woning verkopen
  • Je betaalt relatief veel rente
  • Slechts een beperkt aantal geldverstrekkers biedt deze hypotheek aan

Hoe werkt een verzilverhypotheek?

De verzilverhypotheek is een speciaal soort hypotheek. De verzilverhypotheek is bedoeld om de overwaarde van je woning te kunnen verzilveren, zonder te verkopen. Dit bedrag kun je bijvoorbeeld gebruiken om je woning te verduurzamen of verbouwen, maar ook om zelf leuke dingen mee te doen. De keuze is aan jou!

Hoe los ik mijn verzilverhypotheek af

Een verzilverhypotheek is een aflossingsvrije hypotheek; je betaalt dus geen maandelijkse aflossing. In plaats daarvan betaal je rente. Ook deze draag je niet maandelijks af, maar wordt bij de openstaande hypotheek opgeteld. Aan het eind van de looptijd moet de hypotheek in één keer afgelost worden. Het is belangrijk om te voorkomen dat je daar op dat moment geen geld voor hebt, want wellicht moet je dan je woning verkopen.

Kan ik gebruikmaken van hypotheekrenteaftrek?

Bij een verzilverhypotheek heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek. Dat betekent dat je de rente die je betaalt niet mag aftrekken van je belastbaar inkomen.

Kan ik extra aflossen?

Normaal gesproken los je niet af op de verzilverhypotheek. Als je dit toch graag wilt doen, is het handig om dit te bespreken met je hypotheekadviseur.

Kan ik zelf mijn maximale verzilverhypotheek berekenen?

Het berekenen van jouw maximale verzilverhypotheek is maatwerk en zit vrij ingewikkeld in elkaar. Het is het beste om in gesprek te gaan met één van onze onafhankelijke hypotheekadviseurs. Hij of zij kijkt naar jouw persoonlijke situatie en geeft je vervolgens een helder beeld van wat een verzilverhypotheek je oplevert.

Jouw expert voor hypotheken

Hyppe is een expert op het gebied van hypotheken en legt in heldere taal uit wat je mogelijkheden zijn. We kijken naar jouw persoonlijke situatie en zoeken, samen met jou, de hypotheek die het beste bij jou past. Bij Hyppe vinden we het belangrijk om eerst eens met elkaar kennis te maken. In dit eerste gesprek kun je al je vragen kwijt en bespreken we de mogelijkheden. Dit gesprek nemen wij graag voor onze rekening, dus kost je niets. Wel zo prettig.

Afspraak maken