Heb jij al een eigen woning, maar ga je deze in de verkoop zetten om een nieuw huis te kopen? Dan ben je een zogenoemde ‘doorstromer’. Ook als je je woning al hebt verkocht en nu een woning huurt. Je hebt in dat geval namelijk al een hypotheek gehad en dat heeft invloed op je volgende hypotheek. Voor doorstromers gelden andere regels als voor iemand die voor de eerste keer een hypotheek afsluit. Bijvoorbeeld met betrekking tot de looptijd en de hypotheekrenteaftrek. Geen zorgen, we leggen het je allemaal stap voor stap uit.

Heb je je oude hypotheekvorm afgesloten vóór 2013? Dan mag je deze behouden echter hieraan gelden bepaalden voorwaarden. Jouw Hypppe adviseur zal de actuele voorwaarden tijdens een gesprek kunnen toelichten. Als je echter kiest voor een duurdere woning en je een extra hypotheekdeel nodig hebt, dan moet je direct beginnen met aflossen. Dit is sinds 2013 verplicht. Je kunt dan alleen nog kiezen uit een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek.

Waar loop je als doorstromer nog meer tegenaan?

Bijleenregeling
Als je de eigen woning verkoopt en een andere koopt, kun je te maken krijgen met de bijleenregeling. Dit gebeurt als je nieuwe woning minder waard is dan je oude woning, waardoor niet de gehele overwaarde van de oude woning wordt ingebracht. Dit is om doorstromers te stimuleren het vrijgekomen bedrag te investeren. Doe je dit niet? Dan heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek over het geleende bedrag ter grootte van die overwaarde.

Overbruggingshypotheek
Heb je je oude woning nog niet verkocht, maar verwacht je dat deze meer oplevert dan de hoogte van je hypotheek? Dan kun je een overbruggingshypotheek afsluiten. Deze hypotheek los je af op het moment dat je woning verkocht is. In een gratis kennismakingsgesprek leggen we graag de mogelijkheden voor een overbruggingshypotheek aan je uit.

Verzekeringen
Je kunt als doorstromer kiezen om je lopende verzekeringen, zoals een overlijdensrisicoverzekering, te koppelen aan je nieuwe hypotheek. De geldverstrekker moet echter wel tijdig een bewijs ontvangen waarop vermeld staat dat je deze verzekeringen hebt afgesloten. Vergeet niet eerst te kijken wat je premie voor een nieuwe polis wordt, misschien ben je elders voordeliger uit.

Bij Hyppe helpen we je ook graag met je verzekeringen. Zo heb je alles onder één dak. Wel zo makkelijk.

Restschuld meefinancieren
Indien je nog een restschuld hebt, kun je ervoor kiezen deze mee te financieren in je nieuwe hypotheek. De rente hiervan is tijdelijk aftrekbaar, maar let op: je kunt er dan niet meer voor kiezen een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten.

Zelf berekenen

Je bent vast benieuwd of je dat leuke huis kunt kopen, of hoeveel je huidige woning waard is? Je kunt hiervoor het beste in gesprek gaan met één van onze onafhankelijke hypotheekadviseurs. Hij of zij kijkt naar jouw persoonlijke situatie en geeft je een vervolgens een berekening. Geen tijd of geen zin om langs te komen op kantoor? Plan dan een videogesprek in. Gewoon waar en wanneer het jou uitkomt. Makkelijk, toch?

 

Hyppe is een expert op het gebied van hypotheken en legt in heldere taal uit wat je mogelijkheden zijn. We kijken naar jouw persoonlijke situatie en zoeken, samen met jou, de hypotheek die het beste bij jou past. Bij Hyppe vinden we het belangrijk om eerst eens met elkaar kennis te maken. In dit eerste gesprek kun je al je vragen kwijt en bespreken we de mogelijkheden. Dit gesprek nemen wij graag voor onze rekening, dus kost je niets. Wel zo prettig.

Afspraak maken