https://www.hyppe.nl/hypotheken/doorstromer/overwaarde
Bel mij terug
Inloggen op mijn Hyppe

Hoe kan ik de overwaarde benutten als ik ga verhuizen?

Wanneer de waarde van je huidige woning hoger is dan je hypotheek, heb je overwaarde op je huis. Bij verkoop van je huis krijg je dus meer geld dan je nodig hebt om de hypotheek af te lossen. Je kunt dat geld gebruiken bij de aankoop van de nieuwe woning. Dan hoef je minder te lenen.

Bijleenregeling

Je kunt je overwaarde ook uitgeven aan andere leuke dingen zoals een snelle auto, maar dan heb je een hogere hypotheek nodig om je nieuwe huis te kunnen betalen. Dat kan, maar let er dan wel op dat je voor dat (hogere) gedeelte van de hypotheek geen hypotheekrenteaftrek meer krijgt! Dit is vastgelegd in de Bijleenregeling.

Voorbeeld

Je nieuwe woning kost € 200.000,- k.k. zonder verbouwing en je hebt een overwaarde vanuit je oude woning van € 20.000,- met de nieuwe regels van NHG mag je maximaal 104% aan bijkomende kosten meefinancieren op basis van de aanschafwaarde van de woning. Je kunt dan een (hypotheek)lening van maximaal € 188.000,- afsluiten waarover de rente aftrekbaar is in box 1 confom de NHG normen. Leen je meer dan € 188.000,-? Dan kun je over het bedrag boven die € 188.000,- geen rente aftrekken.

Fiscale gevolgen

De fiscale gevolgen van een verhuizing steken vaak wat ingewikkelder in elkaar dan in bovenstaand voorbeeld. Zo is je hypotheekrenteaftrek gebaseerd op de ‘Eigenwoningschuld’, een term die de belastingdienst hanteert. Je eigenwoningschuld wordt op zijn beurt mede bepaald door je ‘eigenwoningreserve’. Koop je samen met een fiscaal partner een huis, dan moet je rekening houden met elkaars eigenwoningreserve.

Wil je meer weten?

Maak direct een afspraak

Sitemap | Ontwerp door Puntjes op de i | Website door CM Specialist