Hypotheekvormen

  Als je als starter op de woningmarkt je eerste hypotheek afsluit kan je vandaag de dag kiezen tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek.

  Ben je een doorstromer op de woningmarkt en heb je je eerste hypotheek vóór 1 januari 2013 gesloten? Voor bestaande hypotheken en voor sommige situaties geldt een overgangsrecht. Dit geldt ook voor hypotheken die in 2013 zijn afgesloten voor een woning die in 2012 is gekocht. Voor welke hypotheekvorm je in aanmerking komt, is afhankelijk van je situatie.

  Keuzes, keuzes…

  Door de jaren heen zijn er veel verschillende hypotheekvormen op de markt gebracht. Zo was er voor ieder wat wils. Vandaag de dag zijn het er een stuk minder, met name voor de starter. De verschillen per hypotheekvorm zitten hem onder andere in:

  • De manier van aflossen (periodiek of alles in een keer aan het eind)
  • De vorm waarin je kapitaal opbouwt (beleggen, sparen of via een verzekeringspremie)

  Je keuze voor de een of de andere vorm heeft invloed op de hoogte van je maandlasten, je fiscale voordeel en op het rendement en het risico op je vermogen. Maar het heeft bijvoorbeeld ook invloed op de flexibiliteit die je krijgt van je hypotheekverstrekker om tussentijds iets te wijzigen. Kortom, genoeg keuzes waarover Hyppe je graag adviseert. De keuze lijkt wellicht nu een stuk eenvoudiger geworden. Dat neemt niet weg dat je je goed moet laten informeren over de aflossingsvorm welke je voorkeur geniet.

  Wil je meer weten?

  Maak direct een afspraak