https://www.hyppe.nl/hypotheken/maatwerk-hypotheek/ouder-kind-hypotheek
Bel mij terug
Inloggen op mijn Hyppe

Ouder-kind hypotheek

Als ouders wil je toch dat je kind goed terecht komt. Maar met de huizenprijzen van tegenwoordig is het voor een starter best moeilijk om een betaalbare woning te vinden. De ouder-kindhypotheek is dan een oplossing. Hyppe legt je uit hoe dat werkt.

Maak direct een afspraak

Ouders als geldverstrekkers

Bij de ouder-kind hypotheek speelt je ouder de rol van geldverstrekker, vaak voor een gedeelte van de aankoopsom. De rente die je aan je ouders betaald, is voor volledig fiscaal aftrekbaar. Om te voorkomen dat de Belastingdienst de lening als verkapte gift beschouwt, moeten je ouders wel een zakelijke rente en reële aflossingvoorwaarden met je afspreken.

Overigens kunnen jouw ouders deze rente weer geheel of gedeeltelijk terugschenken. Zij mogen namelijk jaarlijks een bepaald bedrag belastingvrij aan hun kinderen schenken. Sinds 1 Juli 2015 zijn er stengere regels doorgevoerd door de geldverstrekkers. Laat je hierover eerst goed door Hyppe informeren!

Niet aftrekbaar en belast

Let op: Wanneer je ouder een extra hypotheek op het 'ouderlijk' huis nemen om jouw huis te financieren, is de hypotheekrente voor hen niet aftrekbaar. Bovendien wordt de rente die zij van jou ontvangen, door de Belastingdienst wel gezien als een vorm van inkomsten uit sparen en beleggen (box 3) en is dus belast.

Voordelen:

  • Met de ouder-kindhypotheek is een eigen woning toch binnen handbereik. Doordat je ouders een bedrag lenen (vaak met de overwaarde van het ‘ouderlijk huis’) kun jij toch de woning kopen die je op het oog hebt.
Sitemap | Ontwerp door Puntjes op de i | Website door CM Specialist