Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Wil je weten welke hypotheekvorm het beste bij je past?

Nationale Hypotheek Garantie: wat koop je daarvoor?

De aankoop van een huis is waarschijnlijk een van de grootste investeringen van je leven. Je sluit een fikse lening af om je huis te kunnen bekostigen: een hypotheek. Dat is geen kleinigheid. Het is bovendien een financiële verplichting waar je je voor tientallen jaren aan committeert. Daarom is het zo belangrijk een hypotheek te kiezen die je goed kunt betalen. Nu en in de toekomst. Maar wat gebeurt er als je je baan kwijt raakt, als je arbeidsongeschikt raakt of als je relatie stukloopt en je opeens alles in je eentje moet betalen? De financiële gevolgen van dergelijke tegenvallers kun je al voor die tijd beperken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). En doordat de NHG een forse rentekorting oplevert, ben je hoe dan ook voordeliger uit.

Moeilijke periode overbruggen

NHG is ooit in het leven geroepen door de overheid. Het is een zogenoemde borgstelling. Stel dat je door financiële tegenslag je hypotheeklasten niet meer kunt betalen. Als je een hypotheek met NHG hebt afgesloten, dan kun je, aanvullend op de maatregelen van de geldverstrekker, in zo’n geval in aanmerking komen voor de Woonlastenfaciliteit. De betalingsachterstanden worden dan bijgeschreven op de hypotheek, tot maximaal 9% van de hypotheeksom. Op het moment dat je inkomen weer is hersteld, maakt de geldverstrekker afspraken met je over een terugbetalingsregeling. Dit geeft je de tijd om een moeilijke periode te overbruggen.

Kwijtschelding van restschuld

Wanneer het je toch niet lukt om je inkomen voldoende te herstellen, dan heb je meestal geen andere keus dan je huis te verkopen. Dat is al vervelend genoeg. Maar het wordt nog vervelender als de verkoop van je huis niet genoeg opbrengt om je hypotheek af te lossen. Je blijft dan met een restschuld zitten. Ook in dat geval biedt de Nationale Hypotheek Garantie uitkomst. De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) zorgt er namelijk voor dat deze restschuld wordt afgelost. Hierdoor kun je weer met een schone lei beginnen: een geruststellend idee!

Voorwaarden

Uiteraard geldt er wel een aantal voorwaarden. Zo moet je tijdig aan de bel trekken bij je hypotheekverstrekker. Deze bepaalt dan wat je met je inkomen nog aan hypotheek kunt betalen en welk deel je eventueel mag bijschrijven bij je hypotheek.

Hoe kom je in aanmerking voor NHG?

Ook aan een hypotheek met NHG is een aantal voorwaarden verbonden. Wanneer je een woning koopt, kun je een hypotheek met NHG afsluiten als het hypotheekbedrag lager of gelijk is aan de kostengrens. De huidige kostengrens (per januari 2023) is € 405.000. Dit is het maximale bedrag dat je met NHG kunt lenen om de woning te financieren. Ben je van plan om energiebesparende voorzieningen aan of op je nieuwe woning te treffen? Dan kun je zelfs tot € 429.300 lenen met NHG. Meer informatie vind je op de website van Nationale Hypotheek Garantie.
Copyright © 2008 – 2024 Alle rechten voorbehouden
hello world!
lockenvelopephonemap-markermagnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram