Ben je nieuw op de woningmarkt en ga je voor het eerst een huis kopen? Dan krijg je ook voor het eerst te maken met het afsluiten van een hypotheek. Spannend, maar vooral heel leuk!

Je bent op zoek naar je eerste eigen koophuis, of misschien heb je er zelfs al wel één op het oog. Het vinden van jouw eerste woning is leuk, maar er breekt ook een spannende tijd aan. Want wat gaat er allemaal nog op je afkomen voordat het huis echt van jou is? Er komt veel kijken bij het aankopen van een woning als starter, maar laat ons helpen het makkelijker voor je te maken. We leggen je graag alle stappen uit op weg naar jouw eerste hypotheek.

Stap 1

Hoeveel kan ik maximaal lenen?
Om te kunnen starten met de zoektocht naar je eerste woning, is het belangrijk om te weten in welke prijsklasse je kunt gaan zoeken. Of wanneer je al een woning op het oog hebt, of je deze wel kunt betalen. Je kunt direct berekenen wat jij maximaal kunt lenen. Je ziet ook direct hoeveel de rente wordt en wat je per maand gaat betalen. Let er wel op dat dit slechts een indicatie is. Wil je een precieze berekening? Neem dan contact op met een hypotheekadviseur.

Tip:
Vóórdat je jouw zoektocht naar een woning begint, is het verstandig om te checken of je in aanmerking komt voor een starterslening. Met de starterslening kun je nét dat beetje extra lenen voor het aankopen van je eerste woning. Echter biedt niet elke gemeente een starterslening aan.

Tip:
Het is ook verstandig om alvast na te denken of je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wilt afsluiten. De NHG helpt jou als je door onvoorziene omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen.

Stap 2

Op huizenjacht!
Nu je weet hoeveel je kunt lenen, is het tijd om op huizenjacht te gaan. Leuke woning gevonden? Dan is het tijd om een bezichtiging te plannen. Wacht daar niet te lang mee, want je bent waarschijnlijk niet de enige. Je kunt er ook voor kiezen om een aankoopmakelaar in te schakelen. Hij of zij is goed op de hoogte van de woningmarkt en weet wat er te koop staat. Handig voor wanneer je een woning zoekt in een gewilde regio.

Ga je voor nieuwbouw of bestaande bouw? Dit maakt namelijk verschil. Het kopen van een nieuwbouwwoning doe je vrij op naam (v.o.n.). De meeste kosten zijn hier al verwerkt in de aankoopprijs. Een bestaande woning koop je met kosten koper (k.k.). Deze kosten zijn niet in de aankoopprijs opgenomen en kun je ook niet meefinancieren in de hypotheek.

Stap 3

Het regelen van je hypotheek
Heb je een woning gevonden en is je bod geaccepteerd? Gefeliciteerd! Nu is het tijd om je hypotheek te regelen. In het gesprek met je hypotheekadviseur bespreek je alle belangrijke zaken. Want welke hypotheekverstrekker past het beste bij jouw persoonlijke situatie? Voor welke hypotheekvorm kies je? En wat gebeurt er wanneer je arbeidsongeschikt raakt? Samen met je adviseur zorg je er vervolgens voor dat alle documenten aangeleverd worden voor de hypotheekaanvraag.

Welke hypotheek past bij mij?
De annuïtaire en de lineaire hypotheek worden het vaakst afgesloten. Dit zijn de enige hypotheekvormen waarbij je recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Ook ben je er bij beide zeker van dat je aan het eind van de looptijd de hele hypotheek hebt terugbetaald. Benieuwd welke hypotheekvorm het beste bij jou past? Gebruik dan onze hypotheken vergelijker.

Stap 4

Tijd voor een handtekening
Zijn alle documenten in orde voor je hypotheekaanvraag? Dan ontvang je een hypotheekofferte. Hierin staat het definitieve hypotheekaanbod. Zodra je onder deze offerte je handtekening hebt gezet, is je hypotheek rond!

Stap 5

Tekenen bij de notaris
De laatste stap vindt plaats bij de notaris. Hier teken je twee aktes: de hypotheekakte en de leveringsakte. In de hypotheekakte staan alle afspraken die je met de geldverstrekker hebt afgesproken. De leveringsakte maakt jou officieel eigenaar van de woning. Gefeliciteerd!

Tip: Heb je naast het regelen van je hypotheek ook aan zaken zoals je verzekeringen gedacht? Sommige verzekeringen, zoals de opstalverzekering, worden door een hypotheekverstrekker zelfs verplicht gesteld.

 

Zelf berekenen

Je bent vast benieuwd hoeveel je maximaal kunt lenen? Of, wanneer je een huurwoning hebt, dat je misschien twijfelt of het niet goedkoper is om een woning te kopen? Dit zit allemaal vrij ingewikkeld in elkaar. Je kunt het beste in gesprek gaan met één van onze onafhankelijke hypotheekadviseurs. Hij of zij kijkt naar jouw persoonlijke situatie en geeft je een vervolgens een berekening. Geen zin om langs te komen op kantoor? Plan dan een videogesprek in. Gewoon waar en wanneer het jou uitkomt. Makkelijk, toch?

Afspraak maken