Droom jij van je eigen woning? Een eigen plek die aan je wensen voldoet, die je helemaal zelf hebt ingericht en waar je oud kunt worden. Dat klinkt natuurlijk ideaal, maar het is niet voor iedereen even makkelijk om aan een eigen woning te komen. Dankzij de ‘Kopen naar Wens’ regeling is jou eigen huis wellicht dichterbij dan je dacht!

Hoe werkt Kopen naar Wens?

Bij Kopen naar Wens biedt de woningcorporatie, waar je de woning van koopt, je de mogelijkheid om slechts een deel van de aankoopprijs te betalen. Dit bedrag wordt ook wel het ‘instapbedrag’ genoemd. Dit is altijd minimaal 50% van de marktwaarde. Het overige deel, plus een percentage aan stijging van de PBK, betaal je uiterlijk bij de verkoop van de woning aan de woningcorporatie.

De PBK, Prijsindex Bestaande Koopwoningen, kan na verloop van jaren stijgen of dalen. Een voorbeeld om het overzichtelijk uit te leggen: stel je hebt een woning gekocht met een waarde van € 200.000 en hebt daarvoor € 150.000 betaald en een uitgestelde betaling gehad van € 50.000. Als de PBK dan 5% gestegen is, betaal je uiterlijk bij verkoop van de woning dus die € 50.000 terug plus 5% (de stijging van de PBK), wat uitkomt op € 52.500. Daarin maakt het niet uit voor hoeveel je de woning uiteindelijk verkoopt.

Belangrijk om te onthouden is dat je altijd minimaal 2% betaalt aan stijging van de PBK, dus ook als de PBK minder dan 2% is gestegen en zelfs als de PBK is gedaald.

Meer weten over de Koop naar Wens regeling?

Een woning kopen blijft altijd een grote stap waarbij veel op je afkomt. Het is dan ook goed als je je van tevoren uitgebreid informeert over de Koop naar Wens regeling, vooral als je besluit hier gebruik van te maken. Onze adviseurs kunnen je hier ook verder bij helpen. Maak via onderstaande knop een afspraak, waar en wanneer het jou uitkomt!


Afspraak maken