Het kopen van een huis is niet voor iedereen even makkelijk. Daarom is er in Nederland een regeling bedacht die het kopen van een huis toegankelijker maakt. Deze regeling heet de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Hoe werkt de NHG?

Als je een hypotheek afsluit met NHG, betaal je hiervoor eenmalig een premie. De NHG zorgt er vervolgens voor dat de hypotheek gegarandeerd wordt afgelost bij de hypotheekverstrekker, zelfs als jij dit zelf onverhoopt niet kunt.

Als jij bijvoorbeeld door werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of een beëindiging van je relatie je hypotheek niet meer kunt betalen, is de kans groot dat je je woning moet verkopen. Mocht het bedrag waarvoor je je woning moet verkopen minder zijn dan de hypotheekschuld, dan is het gevolg een restschuld.

Dat is waar de NHG in werking treedt. De NHG compenseert namelijk de restschuld, waardoor de hypotheekverstrekker minder risico loopt. Hierdoor kan je dus makkelijker aan een hypotheek komen.

Voorwaarden voor een hypotheek met NHG

Niet iedereen kan een hypotheek afsluiten met NHG en niet elke hypotheek komt in aanmerking voor NHG. Enkele voorwaarden voor de NHG zijn:

  • De NHG geldt alleen voor hypotheken tot € 405.000,- (anno 2023)
  • De waarde van de woning die je koopt mag niet hoger zijn dan € 405.000,- (anno 2023)
  • Je maandelijkse hypotheeklasten mogen niet meer bedragen dan een bepaald percentage van je maandelijkse inkomen
  • Je moet de hypotheek gebruiken voor het kopen of verbouwen van je eigen woning
  • Je betaalt eenmalig een NHG-premie, deze bedraagt 0,6% van de koopsom (anno 2023)
  • De woning moet, bij aanvraag van NHG, verplicht getaxeerd worden door een erkend taxateur
  • Als de woning bestaande bouw betreft mag er geen sprake zijn van achterstallig onderhoud

Let op: Als je energiebesparende maatregelen wilt meefinancieren in je hypotheek, geldt een hogere NHG-grens, namelijk 106% van de hypotheek. Dit komt neer op maximaal €429.300,- (anno 2023)

Kom ik in aanmerking voor de NHG?

Ben je benieuwd of jij in aanmerking komt voor de NHG? Maak gerust een afspraak met één van onze onafhankelijke adviseurs, waar en wanneer je wilt. Die kijkt samen met jou naar je persoonlijke situatie en komt met advies op maat.


Afspraak maken