AOW 2023: bedragen omhoog, pensioenleeftijd ook

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

De AOW stijgt in 2023 veel meer dan anders. Dat lijkt in eerste instantie goed nieuws, maar er zit een addertje onder het gras. Voor AOW'ers worden andere inkomensregelingen namelijk versoberd.

Volgend jaar krijg je naar schatting € 975 per maand wanneer je een partner hebt en € 1.420 wanneer je alleenstaand bent, inclusief vakantiegeld. In vergelijking met 2022 gaan AOW’ers er volgend jaar tussen de € 850 tot € 1.245 op vooruit. Daar houd je netto echter tussen de € 600 en € 995 per jaar aan over. Dat komt doordat de inkomensondersteuning AOW, ook wel ‘duurtetoeslag’ genoemd, wordt afgebouwd.

Exacte bedragen

Ook in 2024 en 2025 gaat de AOW harder stijgen dan normaal, namelijk met 2,5% en 2,32%. De exacte bedragen van de AOW worden echter pas tegen het einde van het jaar officieel bekend gemaakt door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Vanaf half december kun je ze op de website van de SVB bekijken.

Minimumloon

De hoogte van de AOW-uitkering hangt overigens ook samen met die van het minimumloon, en het minimumloon stijgt in 2023 flink. Het kabinet wilt werken namelijk meer belonen. Ook mensen met uitkeringen, zoals bijstand of Wajong, profiteren hiervan.

Aanvullende pensioenen

Er is ook goed nieuws voor veel mensen die via hun werkgever aanvullend pensioen hebben opgebouwd. Zo gaan de pensioenen bij metaalfonds PMT met 4,2% omhoog en heeft het zorgfonds PFZW een verhoging van 6% aangekondigd. Het ABP verhoogt de pensioenen zelfs met bijna 12%. De verhoging is het grootst bij Pensioenfonds bpfBOUW, daar bedraagt de verhoging namelijk 14,5%.

Pensioen en hypotheek

Als je eenmaal met pensioen bent, is de kans groot dat je inkomen lager is dan daarvoor. Daarnaast val je als gepensioneerde in een ander belastingtarief, waardoor je waarschijnlijk ook minder hypotheekrenteaftrek hebt dan eerst. Daarom is het belangrijk om hier op tijd rekening mee te houden door bijvoorbeeld extra te gaan sparen. Zo voorkom je dat je geld tekort komt als je eenmaal met pensioen bent.

Hyppe helpt je graag!

Wil je daar meer over weten of vind je het lastig om in te schatten hoeveel inkomen je nodig hebt als je met pensioen bent? Maak dan gerust een afspraak met één van onze onafhankelijke adviseurs, zij kijken graag samen met jou naar je persoonlijke situatie.

Contact

Heb je een andere vraag?
Je kunt chatten, bellen of mailen.

tel: 035 52 342 13
e-mail: info@hyppe.nl
Copyright © 2008 – 2024 Alle rechten voorbehouden
hello world!
lockenvelopephonemap-markermagnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram