Een energiezuinige woning of je woning verduurzamen wordt beloond. In de eerste plaats zie je dat terug op jouw energierekening. Deze woningen verbruiken namelijk veel minder gas en stroom. Ook hypotheekverstrekkers en banken dragen hun steentje bij met een duurzaamheidskorting op de hypotheek. Dat is interessant als je een hypotheek wilt afsluiten voor de aankoop van een energiezuinig huis of een nieuwe woning die je wilt gaan verduurzamen.
Van klimaatverandering en hoge energieprijzen tot aan korting op de hypotheekrente
Dat de prijzen voor gas en stroom zijn gestegen is niets nieuws. Als de klimaatverandering nog géén reden genoeg was voor de verduurzaming van je woning, zijn de hoge tarieven dat wel. De prijzen hebben een vlucht genomen het afgelopen jaar. Daarom proberen we minder gas en stroom te verbruiken. We staan korter onder de douche en ook de thermostaat staat lager.
Maar ook op de lange termijn valt er veel te besparen. Bijvoorbeeld door je woning te verduurzamen of door de aankoop van een huis met een A-energielabel. Dit zorgt voor een lage energierekening, maar door de duurzaamheidskorting op de hypotheekrente ook standaard voor minder maandlasten. Maar hoe werkt dit eigenlijk en hoe hoog is de korting?
Korting op de hypotheekrente
Oude en karakteristieke woningen zijn charmant, totdat je het energielabel ziet. Vaak komt deze niet hoger dan D of zelfs nog lager. Dit kan een no-go zijn met het oog op de huidige tarieven én ons klimaat. Daarnaast zijn deze woningen bij een eventuele toekomstige verkoop minder waardevast. Sterker nog, een huis met een laag energielabel wordt uiteindelijk steeds minder waard.
Hoe hoog de korting is die je kunt ontvangen op de hypotheekrente is per bank verschillend. Ook zijn er enkele voorwaarden waar je aan moet kunnen voldoen om hiervoor in aanmerking te kunnen komen. Zo moet het bijvoorbeeld gaan om een woning met energielabel B of hoger.
Ook kan een hypotheekverstrekker of bank vragen om de EPC of EI. Deze afkortingen staan voor de Energie Prestatie Coëfficiënt en de Energie-Index. De duurzaamheidskorting op de hypotheekrente kan, afhankelijk van de bank of geldverstrekker, variëren van 0,10 tot 0,15%.
Wil je jouw woning verduurzamen door deze te verbouwen? Ook dan kun je aanspraak maken op deze korting. Bijvoorbeeld als jouw woning met energielabel C na de verduurzaming het B label krijgt en je dit binnen 2 jaar na de rentevaste periode aangeeft. Zo gaan we samen op weg naar een beter klimaat terwijl jij profiteert van lagere maandlasten.
Ben je benieuwd of de Verduurzaam hypotheek iets voor jou is? Neem dan gerust contact met ons op, we kijken graag met je mee.