Hoofdelijke aansprakelijkheid na het verbreken van de relatie

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Wanneer jij met je partner een woning koopt, zijn jullie normaal gesproken beiden eigenaar van de woning en beiden hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheekschuld. Als jullie relatie echter verbroken wordt, verdwijnt de aansprakelijkheid voor de hypotheekschuld echter niet, ook niet als jij en je partner nooit gehuwd waren.

verzekeren

Hoewel soms wordt afgesproken dat één van de partners de woning en hypotheek overneemt en de ander uitkoopt voor de heft van de overwaarde, blijkt dit vaak qua financiering niet haalbaar. Als dit het geval is kan dit voor degene die vertrekt uit de woning erg nadelig uitpakken. Hij of zij kan hierdoor namelijk wellicht geen hypotheek voor een andere woning aanvragen.

De woning verkopen

De vertrokken partner kan een beroep doen op de ander om de woning te verkopen, maar wat als hij/zij dit niet wil? Om dit soort gevallen op te lossen heeft al vaak een rechter op moeten treden. De rechter kijkt vaak naar de gemaakte afspraken bij de verbreking van de relatie, maar ook enige vorm van redelijkheid speelt een rol.

Wat betekent het voor jou?

Een relatie verbreken is natuurlijk iets waar je liever niet over nadenkt en als het toch gebeurt, heb je wellicht ook weinig zin om met dit soort praktische zaken bezig te zijn. Toch blijkt het in de praktijk vaak niet altijd goed te gaan en is dit toch een erg belangrijk item voor jouw en je (ex-)partner.

Hyppe kan je helpen

Is dit een probleem waar jij mee te maken hebt of wil je er meer over weten? Neem gerust contact met ons op. Eén van onze onafhankelijke adviseurs kijkt samen met jou naar je persoonlijke situatie.

Contact

Heb je een andere vraag?
Je kunt chatten, bellen of mailen.

tel: 035 52 342 13
e-mail: info@hyppe.nl
Copyright © 2008 – 2024 Alle rechten voorbehouden
hello world!
lockenvelopephonemap-markermagnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram