Een duurzamer huis? Dit zijn de mogelijkheden

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Verduurzamen is steeds belangrijker voor veel mensen. Klimaatverandering wordt zichtbaarder en energie is nog steeds prijzig. Dat motiveert mensen om verduurzamende maatregelen te nemen en energie te besparen. Je kunt denken aan de aanschaf van zonnepanelen of een warmtepomp, maar het kan ook in kleinere maatregelen zitten zoals het isoleren van je zolder of de spouwmuren.

Wil jij graag je huis verduurzamen, maar weet je nog niet hoe je dit het beste kunt financieren? Je kunt ervoor kiezen om de energiebesparende maatregelen mee te financieren in de hypotheek, bijvoorbeeld bij de aankoop van een huis of bij een verbouwing.

Let op: De regels kunnen per geldverstrekker verschillen. Bovendien is een hypotheek altijd maatwerk. Het is belangrijk dat je hypotheek aansluit bij jouw persoonlijke situatie. Laat je daarom altijd goed adviseren.

Deze energiebesparende maatregelen kun je vaak financieren:

  • Zonnepanelen
  • Spouwmuurisolatie
  • Dakisolatie
  • Vloerisolatie
  • Warmtepomp
  • HR++ beglazing

Als je een (ander) huis koopt, dan zijn er verschillende mogelijkheden om energiebesparende maatregelen mee te financieren in je nieuwe – of meeverhuisde – hypotheek.

106 procent lenen

Als je energiebesparende maatregelen gaat nemen, dan kan je tot 106 procent van de woningwaarde van je huis lenen. Normaal gesproken kun je maar maximaal 100 procent van de woningwaarde financieren. Het extra bedrag komt dan in een bouwdepot. Zo kan de geldverstrekker controleren of jij het extra geld ook daadwerkelijk aan verduurzaming hebt uitgegeven. Heb je nog budget over in het bouwdepot? Dan wordt dat gebruikt als extra aflossing op de hypotheek.

Inkomensafhankelijke lening

Je kunt eventueel ook extra lenen voor verduurzamende maatregelen als je bruto gezinsinkomen boven de € 33.000 per jaar is. Het gaat in de meeste gevallen om een bedrag tot € 9.000. Maak jij van je huis een nul-op-de-meter-woning? Dan kun je meer lenen. Met energieprestatiegarantie kan het bedrag oplopen tot € 25.000, zonder deze garantie gaat het om maximaal € 15.000. De energieprestatiegarantie geeft woningeigenaren de zekerheid dat de investeringen ook daadwerkelijk leiden tot een energiezuiniger huis.
Bij dergelijke leningen moet je van tevoren bij de geldverstrekker aangeven welke maatregelen je gaat nemen en wat de verwachte kosten daarvan zijn.

NHG

Via de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is er een Energiebespaarbudget beschikbaar. Als je in aanmerking komt voor een hypotheek met NHG dan kun je extra lenen voor verduurzamende maatregelen. Voor dit budget hoef je niet van tevoren aan te geven waar je het geld voor gaat gebruiken. Dat is handig als je nog niet precies weet welke maatregelen je gaat nemen. Het geld komt in een bouwdepot. Binnen twee jaar moet je het uitgegeven hebben aan energiebesparende maatregelen. Sommige geldverstrekkers bieden het Energiebespaarbudget ook aan als de hypotheek zonder NHG wordt afgesloten.

Rentekorting

Heeft jouw huis een beter energielabel gekregen door de veranderingen? Dan kun je in aanmerking komen voor rentekorting op je hypotheek. Dit is overigens niet bij alle geldverstrekkers het geval. Daarnaast kunnen ook de regels en voorwaarden per geldverstrekker verschillen.

Bestaande woning

Ga je geen ander huis kopen, maar wil je je huidige huis verduurzamen? Ook dat kan. Als er overwaarde op je huis zit, kun je overwegen om die te gebruiken voor de verduurzamende maatregelen. Als je geen overwaarde hebt, kun je nog steeds je bestaande hypotheek verhogen tot 106 procent van de vrije verkoopwaarde van het huis voor verduurzaming.

Subsidie

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SvN) biedt ook verschillende leningen en subsidies aan voor energiebesparende maatregelen. Op de website vind je een overzicht van de mogelijkheden. Ook de Nederlandse overheid – via de gemeente of de RVO – verstrekt verschillende subsidies voor verduurzamende maatregelen.

Meer weten

Er zijn verschillende mogelijkheden om verduurzamende maatregelen te financieren. Het belangrijkste is dat je hypotheek past bij jouw persoonlijke situatie. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact

Heb je een andere vraag?
Je kunt chatten, bellen of mailen.

tel: 035 52 342 13
e-mail: info@hyppe.nl
Copyright © 2008 – 2024 Alle rechten voorbehouden
hello world!
lockenvelopephonemap-markermagnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram