Je nalatenschap: dit moet je weten

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Je testament, het is geen leuk en gezellig gespreksonderwerp. Toch is het ontzettend belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Want hoe zijn de zaken geregeld als er onverhoopt iets met jou gebeurt? Bij de notaris kun je al je wensen vast laten leggen. Dat geeft een gerust gevoel voor jezelf en het zorgt ervoor dat je nabestaanden weten waar ze aan toe zijn.

Een testament is niet verplicht. Heb je geen testament, dan is de verdeling van de erfenis bij wet geregeld. De langstlevende echtgenoot of geregistreerd partner krijgt dan de erfenis. Wil je iets anders vastleggen? Of heb je aanvullende wensen als het gaat om de nalatenschap? Dan kun je dat vastleggen in een testament.
Er zijn verschillende redenen waarom mensen een testament op willen stellen. Zo kun je namelijk veel meer vastleggen dan de vaststaande regels volgens de wettelijke verdeling in het erfrecht. We zetten een aantal belangrijke redenen voor je op een rij.

Samenwonen

Woon je samen, maar ben je niet getrouwd en heb je geen geregistreerd partnerschap, dan ben je volgens de wet geen erfgenamen van elkaar. Je nalatenschap gaat dan naar de erfgenamen volgens de wettelijke bepaling. In een testament kun je vastleggen dat je toch elkaars eerste erfgenaam bent. Soms worden er ook al afspraken over bijvoorbeeld de woning vastgelegd in een samenlevingscontract. Om alles in jouw persoonlijke situatie zo goed mogelijk te regelen, kan het handig zijn om persoonlijk advies in te winnen.

Schenking

Wil jij een mooi sieraad met emotionele waarde nalaten aan een goede vriend of vriendin, een mooi kunstwerk weggeven aan een museum of een bedrag schenken aan een goed doel? Dan kun je dat legaat – zoals een dergelijke schenking genoemd wordt – vastleggen in je testament.

Eigen bedrijf

Na overlijden wordt je bedrijf vaak automatisch eigendom van je erfgenaam. De exacte invulling hiervan is afhankelijk van de soort onderneming. Wil je hier iets anders over vastleggen? Dan kan dat in een testament.

Afwikkelen erfenis

In een testament kun je iemand aanwijzen die de afwikkeling van de erfenis in goede banen leidt. De zogenoemde executeur kan een familielid of vriend zijn, maar ook een externe deskundige.
Met een duidelijk testament en een executeur kun je onenigheid in je familie rond de erfenis zo veel mogelijk voorkomen.

Erfbelasting

De ontvanger van een erfenis moet hierover belasting betalen. In een testament kun je bepaalde afspraken en voorwaarden opnemen om ervoor te zorgen dat de erfbelasting zo gunstig mogelijk uitpakt.

Wettelijke bepalingen

Naast alle zaken die je zelf kunt vastleggen in een testament is een aantal zaken bij wet geregeld. Overlijdt een van de ouders, dan krijgen de kinderen hun erfdeel niet direct. Zij krijgen een vordering in geld, ter grootte van hun erfdeel. Dit bedrag kunnen zij pas opeisen als beide ouders zijn overleden. Ben je een huwelijk of geregistreerd partnerschap aangegaan op of na 1 januari 2018? Dan valt een erfenis niet in de gemeenschap van goederen.

Contact

Heb je een andere vraag?
Je kunt chatten, bellen of mailen.

tel: 035 52 342 13
e-mail: info@hyppe.nl
Copyright © 2008 – 2024 Alle rechten voorbehouden
hello world!
lockenvelopephonemap-markermagnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram