Koop- of huurwoning in 2023? Belangrijke veranderingen qua energie en hypotheek

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Heb je een eigen woning in 2023? Dan zijn er een aantal veranderingen waar je als eigenaar van een woning of een huurder rekening mee moet houden. Deze hebben voornamelijk betrekking op de hypotheek, gemeentebelastingen en natuurlijk de energierekening. Wij hebben de belangrijkste veranderingen voor huurders en huiseigenaren op een rij gezet.

geld lenen is niet taboe crello

Veranderingen 2023: eigen woning en hypotheek

1. Eigenwoningforfait en WOZ-waarde

Een eigen woning wordt door de Belastingdienst gezien als een inkomen. Daarom moet je een specifiek bedrag optellen bij je inkomen als je aangifte doet. Dit wordt ook wel het eigenwoningforfait genoemd. Het betreft een deel van de WOZ-waarde van je woning en geldt alleen als de hypotheek nog niet volledig is afgelost. Op dit gebied verandert er iets.

De fiscus gaat mensen die de hypotheekaftrek snel aflossen tegemoetkomen. Het eigenwoningforfait wordt voor deze groep verlaagt van 0,45% naar 0,35%. Dit heeft betrekking op huizen met een WOZ-waarde tussen de € 75.000 en € 2.1000.00.

Als je een woning hebt die duurder is, krijg je te maken met “villabelasting”. De grens daarvoor stijgt in 2023 naar € 1.200.000. Voorheen lag de grens op € 1.130.000. Als je een woning hebt die geen of weinig hypotheek meer heeft, betaalde je voorheen geen eigenwoningforfait. De rente over de hypotheek kon vrijwel niet worden afgetrokken. De “Wet Hillen” geldt vanaf 2019. Tot en met 2049 gaat de regeling elk jaar omlaag met 3,3%.

2. Hypotheekrenteaftrek en maximale hypotheek

Ook is er in 2023 wat veranderd op het gebied van de hypotheekrenteaftrek. Het percentage dat je mag aftrekken is voor dit jaar vastgesteld op 36,9%. Dit was voorheen 40%. Niet iedereen krijgt hier overigens mee te maken. De maatregel is alleen van toepassing op personen met een inkomen van of meer dan € 73.031. Je valt dan in de hoogste schijf waardoor je 49.5% inkomstenbelasting betaalt, minus de 36,93% hypotheekrenteaftrek.

De hypotheek die je leent, mag de waarde van een woning niet overstijgen. Het bedrag dat je kunt lenen is gebonden aan normen. Het percentage wordt jaarlijks bepaalt. Wat je kunt lenen bij een verstrekker, is afhankelijk van je (gezamenlijk) inkomen en de hypotheekrente.

Alleen wanneer jouw inkomen in 2023 is gestegen, mag de waarde van de hypotheek hoger zijn. Als deze gelijk blijft, kun je omwille van de inflatie minder lenen. Je kunt tot € 9.000 meer lenen als je jouw huis verduurzaamt of kiest voor een energiezuinige woning. Voor een klimaat- of energieneutraal huis is dit bedrag vastgesteld op € 15.000 en € 25.000.

Veranderingen 2023: gemeentebelasting en energie

3. Onroerendezaakbelasting, afvalstoffen- en rioolheffing

Ben je eigenaar van een woning en heb je een gemiddeld huishouden? Dan betaal je dit jaar 3,5% meer. Het gaat dan voornamelijk over de onroerende zaakbelasting, rioolheffing en de afvalstoffenheffing. Of er veranderingen zijn en of de gemeentebelasting stijgt of juist daalt, is per gemeente verschillend. De verandering geldt dus niet voor alle huishoudens.

4. Energie en het prijsplafond

Over de energie en het bijbehorende prijsplafond is veel te doen in 2023. Het plafond is van toepassing tot het einde van het jaar. Bij een gebruik tot 1.200 kuub gas betekent dit een tarief van maximaal € 1,45. Voor elektriciteit is het prijsplafond bepaalt op € 0,40 per kWh met een maximum van 2.900 kWh. Ook de btw op energie is in 2023 gestegen van 9% naar 21%.

Veranderingen 2023: schenk- en overdrachtsbelasting

5. Belastingvrij schenken

De hoogte van belastingvrij schenken voor de aankoop van een huis wordt verlaagd naar € 28.947. Ben je een starter tussen de 18 en 35 jaar en koop je jouw eerste woning? Dan profiteer je van een hogere bovengrens met betrekking tot de overdrachtsbelasting. Deze stijgt van € 400.000 naar € 440.000. Buiten deze norm bedraagt de belasting 2%.

6. Overdrachtsbelasting

Voor woningen die worden aangekocht als een belegging gaat de overdrachtsbelasting omhoog van 8% naar 10,4%. Dat geldt ook voor vakantiewoningen, een tweede huis of een andere gebruiksruimte die je niet als één geheel met je woning koopt. Doe je dat wel dan betaal je 2% belasting. Starters betalen 0% belasting. Zij hebben dus een vrijstelling.

Veranderingen 2023: woning verhuren, huren en huurtoeslag

7. Woning verhuren wordt duurder

Als je een woning verhuurt krijg je te maken met hogere belastingen. Zoals de schenkbelasting, de erf- en de inkomstenbelasting. Er is wel een leegwaarderatio. De WOZ-waarde van de huurwoning hoeft niet volledig te worden aangegeven in box 3.

8. Woning huren en liberalisatiegrens

Als je een huis huurt in de vrije sector, dan mag de huur per januari 2023 met 4,1% worden verhoogd. Als je een sociale woning huurt mag de huursom juist hoger zijn. In 2023 is de maximum huurprijs bepaalt op € 806,06. De grens geldt alleen voor de aanvang.

Je kunt dus meer betalen als je al langer een sociale woning huurt. Ook zijn er in 2023 veranderingen op het gebied van het vermogen. Als je in aanmerking komt voor huurtoeslag, dan stijgt de vergoeding in 2023. De vermogensgrens is daarbij bepaald op € 33.748.

Contact

Heb je een andere vraag?
Je kunt chatten, bellen of mailen.

tel: 035 52 342 13
e-mail: info@hyppe.nl
Copyright © 2008 – 2024 Alle rechten voorbehouden
hello world!
lockenvelopephonemap-markermagnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram