Nationaal Koopfonds moet starters aan nieuwbouwwoning helpen

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Er is dit jaar een nieuwe regeling bij gekomen om starters te helpen op de woningmarkt, namelijk het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen. De regeling is bedoeld voor huishoudens met een inkomen tussen de € 40.000 en € 65.000 en maakt het makkelijker om een nieuwbouwhuis te kunnen kopen.

2023 02 17 nationaal koopfonds nieuws
Het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen, kortweg Nationaal Koopfonds, is een initiatief van de stichting OpMaat. Het Rijk stopt in eerste instantie € 40 miljoen in het fonds. Naar verwachting kunnen de eerste huizenkopers er nog vóór de zomer gebruik van maken.

Hoe werkt het?

Ben je starter en voldoe je aan de inkomensvoorwaarden? Dan kun je een korting aanvragen op de nieuwbouwwoning die je wilt kopen, zolang deze niet duurder is dan € 355.000. Die korting kan oplopen tot wel € 75.000.

Let op: die korting is een lening. Als je het huis weer verkoopt, moet je het bedrag terugbetalen. Verkoop je je huis met winst? Dan moet je van die overwaarde een deel, ruim 20%, afdragen aan het fonds.

Bedenkingen

Veel critici hebben echter hun bedenkingen bij het fonds. Allereerst omdat de bouwer van de huizen zich moet aansluiten bij het Nationaal Koopfonds en het natuurlijk de vraag is of elke projectontwikkelaar dat zal gaan doen. Daarnaast zijn er niet veel nieuwe huizen die minder dan € 355.000 kosten, waardoor veel experts betwijfelen of de regeling effect heeft.

Hoogte Hypotheek

Los daarvan is het natuurlijk ook de vraag of je voldoende hypotheek kunt krijgen. Met een inkomen van € 40.000 kun je momenteel ongeveer € 170.000 lenen (anno februari 2023). Zelfs als je een korting krijgt van € 75.000 mag je huis dan dus niet meer dan € 245.000 kosten, en voor dat bedrag vind je niet veel nieuwbouwwoningen.

Is jouw of jullie inkomen € 65.000? Dan ziet het financiële plaatje er beter uit. Je mag dan ongeveer € 290.000 lenen (anno februari 2023). In combinatie met een korting is het dan wel mogelijk om een huis van € 355.000 te bekostigen.

Hyppe kan je helpen!

Ben jij zelf starter op de woningmarkt en op zoek naar je eerste woning? Er zijn, naast het Nationaal Koopfonds, ook nog andere regelingen waar starters gebruik van kunnen maken. Ben je benieuwd welke regelingen van pas kunnen komen in jouw situatie? Neem gerust contact met ons op. Eén van onze hypotheekadviseurs kijkt graag met je naar jouw persoonlijke situatie en komt met advies op maat.

Contact

Heb je een andere vraag?
Je kunt chatten, bellen of mailen.

tel: 035 52 342 13
e-mail: info@hyppe.nl
Copyright © 2008 – 2024 Alle rechten voorbehouden
hello world!
lockenvelopephonemap-markermagnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram