Thuis klussen: wat is er wel of juist niet verzekerd

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Thuis klussen begint met een plan van aanpak, het juiste gereedschap én een verzekeringscheck. Dat laatste is iets waar veel doe-het-zelvers niet bij stilstaan. Want welke schade krijg je vergoed als blijkt dat je toch twee linkerhanden hebt?

verbouwen

Vergoedt jouw verzekering de schade als je per ongeluk toch door de waterleiding boort? Een ongeluk zit ook tijdens een verbouwing in een klein hoekje. Zelf klussen in huis? Check wat wel of niét verzekerd is.

Aansprakelijk of niet? Zelf klussen in huis of uitbesteden

Een schilderijtje ophangen in de woonkamer of een lampje verwisselen in het toilet. Kleine klusjes die vrijwel iedereen kan uitvoeren. Een simpel onderzoekje vertelt ons echter iets anders. Ruim de helft van Nederlanders geeft aan niet te weten hoe ze een lamp moeten ophangen en aansluiten. Zij bezitten gewoonweg te weinig kennis en kluservaring.

Zelf doen

Ga je toch zelf thuis klussen en laat je de lamp tijdens het ophangen per ongeluk op het marmeren keukenblad vallen? Dan ben je zelf aansprakelijk voor de schade. Dit kun je niet claimen bij jouw verzekeringsmaatschappij. De schade is ontstaan door jouw toedoen.

Vrienden of kennissen

Is het die vriendelijke buurman die de lamp op jouw aanrecht laat vallen? Ook dan kun je de schade lang niet altijd verhalen op jouw aansprakelijkheidsverzekering. Daarvoor moet jouw polis voorzien zijn van een zogenaamde vriendendienstclausule. Als je een verzekeringspolis hebt met deze clausule, is de dekking vaak wel beperkt tot een maximaal bedrag. Het verzekeringsbedrag kan, afhankelijk van de maatschappij, flink variëren.

Bedrijven

Een doorbraak maken van de woonkamer naar de keuken of het plaatsen van een dakkapel kun je ook uitbesteden aan een professional. In dat geval ben jij als opdrachtgever niét verantwoordelijk voor eventuele schade. Dit wordt vergoed door de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering van het bedrijf of de professional. Natuurlijk is het dan wel verstandig om de aansprakelijkheid op te laten nemen in het contract of de afspraken.

De inboedelverzekering dekt lang niet alle doe-het-zelf schade

Dekt de inboedelverzekering de schade als je iets kapot maakt tijdens het klussen in huis? Ja en nee. Schade die je veroorzaakt tijdens het uitvoeren van een klus wordt vaak niet gedekt. Bijvoorbeeld als je de thermopane ruit uit het kozijn laat vallen tijdens het plaatsen.

Indirecte schade kun je soms wel verhalen. Bijvoorbeeld als de ruit per ongeluk omvalt en barst. Of de schade wordt gedekt is afhankelijk van jouw verzekering. Heb je een opstalverzekering? Ook dan is een dekking bij klus schade niet altijd vanzelfsprekend.

Ga je verbouwen of renoveren? Houd er dan rekening mee dat je na een ingrijpende renovatie waarschijnlijk je inboedelverzekering moet laten aanpassen. Heb je andere vragen over je verbouwing, verzekering of heb je hulp nodig bij het afsluiten van de juiste verzekeringen? Neem dan contact met ons op, we kijken graag met je mee!

Contact

Heb je een andere vraag?
Je kunt chatten, bellen of mailen.

tel: 035 52 342 13
e-mail: info@hyppe.nl
Copyright © 2008 – 2024 Alle rechten voorbehouden
hello world!
lockenvelopephonemap-markermagnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram