Vervalt je hypotheekrenteaftrek in 2031?

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Op 1 januari 2001 is de 30-jaarsperiode voor hypotheekrenteaftrek ingegaan. De regeling werk zo dat je vanaf toen, of het moment dat je je eerste hypotheek afsloot als dit na deze datum was, 30 jaar recht had op hypotheekrenteaftrek. Hierdoor vervalt dus op 1 januari 2031 voor veel Nederlanders de hypotheekrenteaftrek.

custom dimensions 1200x600 px (15)

Hoe werkt hypotheekrenteaftrek ook alweer?

Je hypotheek is feitelijk een lening die je afsluit voor de aankoop van je woning, hierover betaal je rente. De hypotheekrente die je betaald kun je aftrekken van je belastbaar inkomen, waarna de belastingdienst bepaalt hoeveel belasting je teveel betaald hebt. Dit bedrag kun je vervolgens weer terugkrijgen, waardoor dit alles bij elkaar dus om een aanzienlijk bedrag gaat. Dit voordeel vervalt dus echter na 30 jaar, waardoor het belangrijk is om je hierover in te lezen.

Zijn er uitzonderingen?

In bepaalde zin zijn er enkele uitzonderingen op deze regelingen. Heb je je hypotheek bijvoorbeeld afgesloten vóór 1 januari 2001? Dan vallen de jaren de jaren voor 1 januari 2001 weg, ook dan vervalt je hypotheekrenteaftrek dus pas op 1 januari 2031.

Sinds 1 januari 2013 geldt daarnaast ook de regel dat je alleen recht hebt op hypotheekrenteaftrek bij een lineaire- en annuïteitenhypotheek.

Wat verandert er?

Als de periode van 30 jaar is afgelopen, valt de hypotheekschuld niet meer in box 1 van je inkomensbelasting, maar in box 3. Hierdoor wordt je inkomensbelasting niet meer afgetrokken van je belastbaar inkomen uit werk en woning. Hierdoor kan het dus zo zijn dat je geen bedrag meer terugkrijgt van de Belastingdienst.

Let op: de 30-jaarsperiode van hypotheekrenteaftrek waar over gesproken wordt, staat los van de looptijd van je huidige hypotheek. De 30-jaarsperiode is ingegaan op 1 januari 2001, of op het moment dat je je eerste hypotheek hebt afgesloten als na 1 januari 2001 was.

Laat je adviseren!

Feitelijk duurt het dus nog een paar jaar voordat dit allemaal in werking treedt, echter gaat het in totaal toch om grote bedragen. Het kan dus wel verstandig zijn om met een adviseur in gesprek te gaan, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Ben je benieuwd wat er voor jou gaat veranderen zodra je hypotheekrenteaftrek vervalt en wat voor gevolgen dat heeft? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs kijken graag met je mee en kunnen je verder helpen met al je vragen!

Contact

Heb je een andere vraag?
Je kunt chatten, bellen of mailen.

tel: 035 52 342 13
e-mail: info@hyppe.nl
Copyright © 2008 – 2024 Alle rechten voorbehouden
hello world!
lockenvelopephonemap-markermagnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram