Nieuwe pensioenwet zorgt voor verruiming lijfrente

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

We hebben sinds 1 juli 2023 een nieuwe pensioenwet. De pensioenregels zijn flink op de schop gegaan om te zorgen dat het systeem past bij de huidige tijd. Een van de veranderingen heeft te maken met de lijfrente. Ondernemers, zzp’ers en werknemers hebben nu meer fiscale ruimte om een extra spaarpotje voor het pensioen op te bouwen.

Lijfrente: hoe zit dat?

Een lijfrenteverzekering is een veelvoorkomende vorm. Je betaalt maandelijks een premie en op een bepaald moment – bijvoorbeeld als je met pensioen gaat – kun je het bedrag periodiek laten uitkeren. De premie die je betaalt, is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Zo zorgt het voor belastingvoordeel.
De uitkeringen van de lijfrenteverzekering zijn wel belast. Alleen als je vanaf de AOW-datum laat uitkeren, dan betaal je mogelijk minder belasting omdat je inkomen lager is.

Meer ruimte

De nieuwe regels geven ruimte om meer of langer te sparen met fiscaal voordeel. We lichten drie belangrijke veranderingen uit:

    • De fiscale jaarruimte voor de aftrek van lijfrentepremies wordt verhoogd naar dertig procent van het inkomen waarmee je spaart voor jouw pensioen. Dat geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2023. De voorwaarde hierbij is dat je een pensioentekort hebt. Dit wil zeggen dat je na je pensioen niet meer zo kunt leven zoals je nu doet. Het maximaal aftrekbare bedrag is ook gestegen. Dit bedrag is afhankelijk van je leeftijd.
    • Je kunt met terugwerkende kracht gebruik maken van de jaarruimte voor aftrek van lijfrentepremies. Voorheen kon dit tot zeven jaar terug, tegenwoordig tot tien jaar terug. Ook is het maximaal aftrekbaar bedrag behoorlijk gestegen, er geldt echter wel een maximum.
    • Je kunt tot vijf jaar na het bereiken van de AOW-leeftijd nog premie inleggen voor extra lijfrente. Voorheen kon dat tot het moment dat je de AOW-leeftijd bereikt.

    Het duurt misschien nog lang, maar het is goed om nu al na te denken over je financiën na de pensioengerechtigde leeftijd. Zo kom je later niet voor – vervelende – verrassingen te staan. Heb je vragen? Wij helpen je graag met persoonlijke advies.

Contact

Heb je een andere vraag?
Je kunt chatten, bellen of mailen.

tel: 035 52 342 13
e-mail: info@hyppe.nl
Copyright © 2008 – 2024 Alle rechten voorbehouden
hello world!
lockenvelopephonemap-markermagnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram