Veelgestelde vragen

Selecteer een dienst:
FAQ categories
  • Hypotheken (15)
  • Leningen (15)
  • Verzekeren (12)
  • Overige (1)

Door je lening over te sluiten naar een andere kredietverstrekker met een lagere rente, kun je geld besparen. Vooral als je een lening hebt die je al een aantal jaar geleden hebt afgesloten. De afgelopen jaren zijn de rentes namelijk flink gedaald. Door je lening over te sluiten kun je je bestaande lening aflossen tegen een lager bedrag. Ook kan het soms een goed idee zijn om de looptijd opnieuw vast te stellen bij het oversluiten van de lening waardoor je bij een langere terugbetaalperiode een lagere maandlast zou kunnen verkrijgen die beter aansluit bij jouw huidige financiële situatie.


Heb je wat extra geld kunnen sparen? Dan kun je een deel van je doorlopend krediet eerder aflossen. Dit kan altijd boetevrij.


Heb je een persoonlijke lening en wil je een extra aflossing doen? Dan kan dat tegenwoordig bij de meeste kredietverstrekkers boetevrij. Echter, als je je lening al een aantal jaar hebt lopen dan gelden nog de oude voorwaarden en moet je misschien wel een boete betalen. Je kunt dit altijd terugvinden in de voorwaarden van je kredietverstrekker.


Wanneer je de lening (volledig) gebruikt voor het verbeteren van je woning, dus wanneer het gaat om aankoop, verbouwen of onderhoud, dan is de persoonlijke lening aftrekbaar in Box 1. Dit geldt dus niet voor de aanschaf van een nieuwe auto of motor.


Vaak heb je al een doel in gedachten wanneer je een lening wilt gaan afsluiten. Bijvoorbeeld het aanschaffen van een nieuwe auto of zonnepanelen. Er zijn echter nog meer leendoelen: denk aan het afbetalen van een restschuld, de aanschaf van een motor, boot of caravan, het verbouwen van je woning of het voldoen van onverwachte kosten.


Zolang je je leningen altijd op tijd hebt betaald, hoef je je geen zorgen te maken over een negatieve BKR-registratie. Heb je wel een betaalachterstand opgelopen? Dan blijft dit nog vijf jaar nadat je de achterstand hebt opgelost zichtbaar. Dit is om te voorkomen dat je (opnieuw) in de problemen komt.


Op basis van je inkomen en vaste lasten kunnen kredietverstrekkers berekenen hoeveel je iedere maand overhoudt om aan een lening te kunnen besteden. Alle kredietverstrekkers hanteren hierbij dezelfde regels. Zo wordt er onder andere gekeken naar:
• je woonsituatie;
• je gezinssamenstelling;
• soort inkomen en soort dienstverband;
• andere verplichtingen (zoals bijvoorbeeld alimentatie) en openstaande leningen.


BKR staat voor Bureau Krediet Registratie en verzamelt en beheert alle kredietgegevens in Nederland.


Ja, je kunt een lening afsluiten zonder dat je een vast contract hebt. Het is vaak wel lastiger dan wanneer je in vast dienstverband bent. Een kredietverstrekker heeft namelijk minder zekerheid over je inkomen en wil niet dat je in de problemen komt. Daarom zijn er extra voorwaarden aan verbonden.


Via de officiële website van het BKR kun je zien of je een BKR-registratie hebt. Dit doe je door middel van een inzageverzoek. Je identificeert jezelf met iDIN en logt in via je eigen bank.


Ja, je kunt een lening afsluiten wanneer je bekend bent bij BKR. Het mag echter geen negatieve BKR-registratie zijn. Heb je een negatieve BKR-registratie en wil je toch geld lenen? Dan moet je eerst van je betalingsachterstand afkomen.


Een doorlopend krediet is een flexibele vorm van geld lenen en geschikt wanneer je een langere tijd extra financiële ruimte nodig hebt, of nog niet exact weet hoeveel geld je nodig hebt. Je spreekt van tevoren een kredietlimiet af en kunt vervolgens de eerste jaren zelf bepalen wanneer en hoeveel geld je opneemt. Over het opgenomen deel betaal je aflossing en rente. Alle extra aflossingen kun je boetevrij doen. Heb je een aflossing gedaan? Dan kun je dit bedrag opnieuw opnemen tot aan de kredietlimiet.


Copyright © 2008 – 2024 Alle rechten voorbehouden
hello world!
lockenvelopephonemap-markermagnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram