Liever denk je er niet aan, maar toch kun je te maken krijgen met schade aan je huis. Je kunt hiervoor een verzekering afsluiten: een opstalverzekering. Dat is verstandig want dan ben je er zeker van dat eventuele kosten gedekt zijn.
Wat is een opstalverzekering?
Een opstalverzekering vergoedt schade aan je huis die is ontstaan door bijvoorbeeld brand, een inbraak of storm. Een woonverzekering bestaat vaak uit een inboedelverzekering en een opstalverzekering.
Opstalverzekering en inboedelverzekering
Met de opstalverzekering wordt de schade vergoed die je onverhoopt aan je huis hebt en aan de spullen die je niet mee kunt nemen, zoals een ingebouwde keuken. Ook eventuele bijgebouwen (schuur of garage) zijn meeverzekerd. Aard- en nagelvast wordt dat in juridische termen genoemd. De inboedelverzekering dekt juist de spullen die je wél mee kunt nemen uit je huis.
Aansprakelijkheidsverzekering
Mocht je onbedoeld schade hebben veroorzaakt bij anderen (bijvoorbeeld bij je buren), dan valt dat meestal onder een aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering valt bij sommige aanbieders ook onder de opstalverzekering.
Is een woonverzekering verplicht?
Het is niet wettelijk verplicht om een opstalverzekering te hebben. Als je een eigen huis hebt, is het wel verstandig om er eentje af te sluiten. Je huis en inboedel zijn namelijk veel waard.
Bij een hypotheek
Heb je geen opstalverzekering afgesloten? Dan krijg je niets vergoed op het moment van schade. Om te voorkomen dat je zonder onderdak, maar wél met een hypotheekschuld komt te zitten, geeft de bank je vaak alleen een hypotheek als je minimaal een opstalverzekering afsluit.
Tip: Als je in een huurhuis woont, hoef je nooit een opstalverzekering af te sluiten. Een inboedelverzekering is wel handig. Sommige verhuurders verplichten het zelfs. Je kunt dit nalezen in je huurcontract.