Ben je 58 jaar of ouder en ga je binnenkort met pensioen? Dan doe je er goed aan om je hypotheek eens onder de loep te nemen. Is deze nog wel betaalbaar als je straks een lager pensioeninkomen ontvangt? Of is het misschien mogelijk de overwaarde op te nemen? Welke vragen je ook hebt, wij leggen stap voor stap uit welke mogelijkheden er zijn voor jou. Lees meer of maak direct een vrijblijvende afspraak.

Je maximale hypotheek wordt anders

Denk je eraan om te gaan verhuizen, je overwaarde op te nemen of je huidige hypotheek over te sluiten? Houd er dan rekening mee dat geldverstrekkers vanaf je 58e jaar rekening houden met je pensioeninkomen. Is dit inkomen lager dan je huidige inkomen, dan wordt er gerekend met het lagere pensioeninkomen. Hierdoor valt je maximale hypotheek vaak lager uit. Banken doen dit om te voorkomen dat je onverantwoord leent en je de lening straks niet meer terug kunt betalen. Er zijn echter nog genoeg mogelijkheden, vaak zelfs meer dan vooraf gedacht.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG): wel of niet?

Als je naar een kleinere woning verhuist, worden je woonlasten vaak lager. Je kunt er dan voor kiezen om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten. Ook als je maandlasten gelijk blijven. De geldverstrekker neemt in dit geval namelijk je werkelijke woonlasten als uitgangspunt voor je nieuwe hypotheek, wat betekent dat je meer kunt lenen. In 2023 gaat de grens voor een NHG-hypotheek omhoog naar €405.000. Een forse verhoging ten opzichte van 2022 waar de NHG grens €355.000 was. Met Energie Besparende Voorzieningen wordt de kostengrens in 2023 €429.300.

Inkomstenbronnen voor extra financiële ruimte

Doordat er vanaf je 58e gerekend wordt met je pensioeninkomen, kan het zijn dat je een lager hypotheekbedrag kunt lenen. Je pensioeninkomen valt namelijk vaak lager uit dan het inkomen dat je vanuit je werk ontvangt. Daarbij wordt het inkomen dat je verdiend naast een AOW-uitkering ook niet meegeteld. Er zijn wel andere inkomstenbronnen die meegerekend kunnen worden voor de hypotheek. Bijvoorbeeld inkomen dat je ontvangt uit privé afgesloten pensioenvoorzieningen, zoals een bankspaarrekening, of inkomen dat je ontvangt uit beleggingen, spaargeld of ander vermogen.

 

Zelf berekenen

Als je een hypotheek hebt, vraag je jezelf vast af hoeveel je maandlasten worden als je besluit meer te gaan aflossen? Of wat de huidige waarde van je woning is? Het is vrij ingewikkeld om dit zelf te berekenen. Je kunt het beste in gesprek gaan met één van onze onafhankelijke hypotheekadviseurs. Hij of zij kijkt naar jouw persoonlijke situatie en geeft je een vervolgens een berekening. Geen zin om langs te komen op kantoor? Plan dan een videogesprek in. Gewoon waar en wanneer het jou uitkomt. Makkelijk, toch?

Afspraak maken