Met een vastgoedhypotheek (of verhuurhypotheek) leen je geld voor de aankoop van een woning om deze vervolgens te verhuren. Waar het bij een hypotheek voor eigen bewoning niet is toegestaan om de woning te verhuren, is een vastgoedhypotheek hier juist wel specifiek voor bedoeld. Het kan een slimme manier zijn om direct rendement te behalen op je vermogen door de huur die je ontvangt.

Hoe werkt een vastgoedhypotheek?

De vastgoedhypotheek is bestemd voor een woning die wordt verhuurd voor permanente bewoning. Het is dus niet geschikt voor de aankoop en verhuur van een vakantiewoning, winkelpand of woonboot. Over het algemeen kun je bij de meeste banken terecht, maar houd er rekening mee dat er andere regels en voorwaarden gelden dan wanneer je een hypotheek afsluit voor je reguliere woonhuis. Zo wordt er vanwege het hogere risico voor de geldverstrekkers een rente-opslag bij het standaard rentetarief opgeteld.

Hoeveel je kunt lenen hangt af van de waarde van de woning en je financiële situatie. Vaak financieren hypotheekverstrekkers maximaal 70 procent van de woningwaarde in gehuurde staat. Dit is minder dan wanneer je de woning zelf gaat bewonen. Je moet er rekening mee houden dat de waarde van je woning in gehuurde staat niet altijd gelijk is aan het bedrag waarvoor je de woning aankoopt. Daarnaast dien je dus altijd eigen middelen in te brengen.

Een vastgoedhypotheek is niet één speciale hypotheekvorm. Je kunt zelf de keuze maken tussen een aantal hypotheekvormen, zoals een lineaire-, annuïtaire- of aflossingsvrije hypotheek.

Tip: Het is verstandig om je inboedel- en opstalverzekering te controleren zodra je de woning gaat verhuren. Zo ben je er zeker van dat de schades die tijdens de verhuur optreden vergoed worden. Dit wordt niet bij elke woonverzekeraar vergoedt.

Hoeveel moet ik aflossen bij een vastgoedhypotheek?

De hoeveelheid aflossing die je iedere maand moet betalen wordt bepaald aan de hand van de hypotheekvorm die je kiest. Kies je voor een lineaire- of annuïteitenhypotheek, dan betaal je iedere maand een deel aflossing. Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je geen maandelijkse aflossing en spaar je de lening zelf bij elkaar.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van een vastgoedhypotheek?

 • Hypotheek voor nieuwe en bestaande woningen om te verhuren
 • Keuze uit verschillende hypotheekvormen
 • Alleen bestemd voor particulieren
 • Geen volledige financiering: je kunt vaak tot maximaal 70% van de woningwaarde lenen
 • Geen recht op hypotheekrenteaftrek
 • Verhuurinkomsten tellen niet mee bij de hypotheekbepaling

Wat zijn de belangrijkste voordelen van een vastgoedhypotheek?

 • Je ontvangt direct rendement in de vorm van huur, waarmee je vermogen opbouwt voor later
 • Als je de huur jaarlijks kunt verhogen, neemt je rendement toe
 • De waarde van de woning kan stijgen

Wat zijn de belangrijkste nadelen van een vastgoedhypotheek?

 • Je moet altijd eigen middelen inbrengen, want je krijgt geen volledige financiering
 • De hypotheekrente is niet aftrekbaar
 • Je betaalt 8% overdrachtsbelasting

Kan ik bij een vastgoedhypotheek gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek?

Bij een vastgoedhypotheek heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek. Dat betekent dat je de rente die je betaalt dus niet mag aftrekken van de inkomstenbelasting. De hypotheekrenteaftrek geldt alleen voor de hypotheek op het huis waar je zelf permanent woont.

Kan ik extra aflossen bij een vastgoedhypotheek?

Je kunt tussentijds extra aflossen op je vastgoedhypotheek. Daarmee worden je maandlasten lager, of de looptijd van de hypotheek wordt korter.

Per kalenderjaar kun je vaak tenminste 10 tot 20 procent van het oorspronkelijke hypotheekbedrag boetevrij aflossen. Dit kan niet bij elke geldverstrekker, dus check eerst de hypotheekvoorwaarden die je hebt afgesloten in de hypotheekakte of neem contact op met één van onze adviseurs.

Kan ik zelf mijn vastgoedhypotheek berekenen?

Het berekenen van jouw maximale vastgoedhypotheek is maatwerk en zit vrij ingewikkeld in elkaar. Je kunt het beste in gesprek gaan met één van onze onafhankelijke hypotheekadviseurs. Hij of zij kijkt naar jouw persoonlijke situatie en geeft je een vervolgens een berekening. Geen zin om langs te komen op kantoor? Plan dan een videogesprek in. Gewoon waar en wanneer het jou uitkomt. Makkelijk, toch?

Afspraak maken