Verduurzamen wordt een steeds belangrijker punt in Nederland. Verduurzamen is namelijk goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Met verduurzamen kan je flink besparen op je maandlasten. Daarnaast hoeft verduurzamen helemaal geen grote investering te zijn, het kan namelijk op veel verschillende manieren. Maar, welke manier is het best voor jou en past het best bij jouw persoonlijke situatie? Daar helpt Hyppe je graag mee verder!

Waarom nu verduurzamen?

Wellicht vraag je je af waarom verduurzamen juist nu zo belangrijk is, omdat de energieprijzen de laatste tijd over het algemeen aan het dalen zijn. Momenteel zitten er natuurlijk nog prijsplafonds op de energieprijzen. Aangezien in 2024 de prijsplafonds weer zullen verdwijnen, is de kans groot dat ook de energieprijzen weer gaan stijgen. Zo ben je, als je nu kiest voor verduurzamen, de aankomende prijsstijgingen voor. Daarnaast zijn je maandlasten momenteel wellicht lager door de gedaalde energieprijzen, waardoor de kans aanwezig is dat je nu iets meer financiële middelen hebt om te verduurzamen dan over een jaar.

Welke mogelijkheden om te verduurzamen heb je?

Verduurzamen kan natuurlijk op veel verschillende manieren en niet elke vorm van verduurzamen is duur. Het kan al klein en goedkoop beginnen zoals met een slimme thermostaat en ledverlichting. Wil je echter dat jouw woning zo snel mogelijk naar label A gaat? Dan zijn andere manieren van verduurzamen wellicht interessant.

Isoleren:

Hoe meer warmte je binnenhoudt in de winter, hoe minder jij de verwarming aan hoeft te zetten. En hoe minder jij je verwarming aan hoeft te zetten, hoe meer geld je bespaart! Dat klinkt natuurlijk erg simpel, maar er zijn veel verschillende manieren van isoleren. Zo heb je bijvoorbeeld dakisolatie, maar ook vloer- en spouwmuurisolatie.
Isolatie is vaak ook een goede eerste stap om te beginnen. Het is namelijk belangrijk om er in eerste instantie voor te zorgen dat de warmte in je woning kan blijven. De meeste warmte uit je woning ontsnapt via het dak, de muren en de vloer, maar ook via de ramen kan redelijk wat warmte ontsnappen.

Glas:

Het is belangrijk om minimaal dubbel glas te hebben, dit isoleert veel beter dan enkel glas. Wil je helemaal zeker van je zaak zijn? Dan kan het goed zijn om HR++ glas aan te schaffen. Door alles in je woning goed te isoleren houd jij de warmte beter binnen en bespaar je veel geld op je energierekening.

Warmtepomp:

Als je woning eenmaal goed geïsoleerd is, is het een goed idee om vervolgens zoveel mogelijk van het gas af te gaan. Een goede optie hiervoor is een warmtepomp. Je hebt vier verschillende soorten warmtepompen. De lucht-lucht, lucht-water, water-water en de hybride warmtepomp. Ben je benieuwd welke warmtepomp het best past bij jouw situatie en woning? Onze onafhankelijke adviseurs kijken graag met je mee!

Zonnepanelen:

Tot slot zijn zonnepanelen natuurlijk ook een prachtige manier van verduurzamen. Je wekt zelf (grotendeels) je eigen stroom op die je gebruikt. Zo bespaar je flink op je stroomkosten. Omdat je vooral in de zomermaanden op veel momenten ook meer stroom zal opwekken dan je zelf gebruikt, is de salderingsregeling bedacht. Met de salderingsregeling krijg je bij veel energieleveranciers geld terug voor de stroom die je terug levert aan de leverancier. Zo bespaar je niet alleen met zonnepanelen, je kunt er zelfs direct aan verdienen!

Financiering voor het verduurzamen

Naast deze vormen van verduurzamen zijn er ook nog vele andere mogelijkheden van verduurzamen. Natuurlijk zijn sommige opties van verduurzamen ook prijzig waardoor je, zelfs als je wel wilt verduurzamen, het bedrag momenteel niet op zak hebt en daardoor wordt tegengehouden. Gelukkig kan je al vaak geholpen worden met de financiering. Zo heb je bijvoorbeeld de verduurzaam hypotheek, maar er zijn ook verschillende subsidies die vanuit de overheid geboden worden.

Ben je benieuwd op welke manier jij je woning het best kan verduurzamen en of je hier een financiering voor nodig hebt of kan krijgen? Neem dan contact met ons op! Onze onafhankelijke adviseurs kijken graag met je mee!

Afspraak maken