Wat is een spaarhypotheek?

  De spaarhypotheek is een verbeterde versie van de traditionele levenhypotheek. Een spaarhypotheek bestaat uit een aflossingsvrije lening gecombineerd met een kapitaalverzekering. Je betaalt rente over het geleende bedrag en daarnaast betaal je maandelijks een (spaar)premie voor de kapitaalverzekering. Aan het einde van de looptijd wordt met de opbrengst van de kapitaalverzekering de lening in één keer afgelost. Het verzekerde bedrag is altijd gelijk aan de hypotheekschuld.

  Bij een spaarhypotheek is, net als bij de bankspaarhypotheek, de rente die je betaalt over je lening gelijk aan de rente die je krijgt over het opgebouwde spaarbedrag. Is de hypotheekrente bijvoorbeeld 5%, dan krijgt je over het opgebouwde tegoed ook 5%. Dit betekent dat een verlaging of verhoging van de hypotheekrente minder invloed heeft op je maandelijkse lasten. Stel: de hypotheekrente daalt met 1,5%, dan krijg je ook 1,5% minder over je opgebouwde kapitaal. Hierdoor zal de bank een hogere maandelijkse premie vragen op de spaarrekening om toch het eindbedrag te kunnen halen. Per saldo blijven de maandlasten daardoor nagenoeg gelijk. Gelukkig maakt ook een stijging van de rente niet zoveel uit: stijgt de hypotheekrente, dan daalt de premie. Banken noemen dit de rentedempende werking van de spaarhypotheek.

  Het grote verschil tussen een spaarhypotheek en een bankspaarhypotheek zit hem in het feit dat in een spaarhypotheek ook een overlijdensrisicoverzekering zit, bij banksparen is dit niet zo.

  Voordelen

  • Je bouwt belastingvrij vermogen op.
  • Maximaal fiscaal voordeel gedurende de looptijd.
  • Je hebt een gegarandeerd eindkapitaal.
  • Je krijgt rente over het opgebouwde bedrag.

  Nadelen

  • Er gelden strikte regels voor een spaarhypotheek. Dit beperkt de flexibiliteit.
  • Voortijdige beëindiging van de kapitaalverzekering kan fiscale gevolgen hebben.
  • Je kunt niet kiezen voor een variabele rente.
  • Je kunt tegenwoordig bij heel weinig geldverstrekkers terecht met een spaarhypotheek.

  Wil je meer weten?

  Maak direct een afspraak