Kopen met Koopstart betekent dat je een koopwoning koopt voor een lagere prijs dan de marktwaarde. Deze regeling is over het algemeen bedoeld voor starters of mensen met een lager inkomen. Met deze regeling kunnen deze groepen tot 25% korting krijgen op een koopwoning. Het lijkt een vrij simpele regeling, maar er komt wel iets meer bij kijken.

Het voordeel van Koopstart is bijvoorbeeld dat je met deze regeling nu wél een hypotheek kunt afsluiten en daarnaast ook nog profiteert van lagere maandlasten.

Echter moet je er wel rekening mee houden dat je uiteindelijk bij het verkopen van je woning de verkregen koperskorting weer moet terugbetalen aan de projectontwikkelaar, corporatie of gemeente. Daarnaast deelt deze partij ook mee in de eventuele waardestijging of -daling van je woning.

De verhouding daarin is anderhalf keer het kortingspercentage. Bij een koperskorting van 20% moet je dus, bovenop deze 20%, ook 30% van de waardestijging afdragen. Een voorbeeld: als de oorspronkelijke koperskorting € 20.000 bedroeg en je verkoopt je woning met een overwaarde van € 15.000, dan betaal je de gehele koperskorting terug plus 30% van de overwaarde (€ 5.000). Dit komt dus neer op een totaalbedrag van € 25.000 die je na verkoop van de woning terugbetaalt.

Bij een waardedaling van je woning geldt overigens hetzelfde. Bij een waardedaling mag je dus die 30% van de onderwaarde verrekenen met de terugbetaling. Hetzelfde voorbeeld als hierboven, maar dan in geval van een waardedaling. Als de oorspronkelijke koperskorting € 20.000 bedroeg en je verkoopt je woning met een onderwaarde van € 15.000, dan betaal je de koperskorting terug min 30% van de onderwaarde (€ 5.000). Dit komt dus neer op een totaalbedrag van € 15.000 die je na verkoop van de woning terugbetaalt.

Wil je meer weten over Koopstart?

Het kopen van een woning blijft een belangrijke beslissing. Het is dan ook goed dat je je uitgebreid informeert over het kopen van een woning met de Koopstart regeling en alles wat daarmee te maken heeft. Onze adviseurs kunnen je hier ook verder bij helpen. Maak via onderstaande knop een afspraak, waar en wanneer het jou uitkomt!


Afspraak maken