Ouder-kind hypotheek

  Ik kan de benodigde hypotheek niet volledig zelf lenen, kom ik in aanmerking voor een Ouder-kind hypotheek? Wij leggen het je graag uit!

  Als ouders wil je toch dat je kind goed terecht komt. Maar met de huizenprijzen van tegenwoordig is het voor een starter best moeilijk om een betaalbare woning te vinden. De ouder-kindhypotheek is dan een oplossing. Hyppe legt je uit hoe dat werkt.

  Ouders als geldverstrekkers

  Bij de ouder-kind hypotheek speelt je ouder de rol van geldverstrekker, vaak voor een gedeelte van de aankoopsom. De rente die je aan je ouders betaald, is voor volledig fiscaal aftrekbaar. Om te voorkomen dat de Belastingdienst de lening als verkapte gift beschouwt, moeten je ouders wel een zakelijke rente en reële aflossingvoorwaarden met je afspreken.

  Overigens kunnen jouw ouders deze rente weer geheel of gedeeltelijk terugschenken. Zij mogen namelijk jaarlijks een bepaald bedrag belastingvrij aan hun kinderen schenken. Kijk op de website van de belastingdienst hoe hoog deze bedragen zijn, dit verschilt namelijk per jaar.

  Let op: Wanneer je ouder een extra hypotheek op het 'ouderlijk' huis nemen om jouw huis te financieren, is de hypotheekrente voor hen niet aftrekbaar. Bovendien wordt de rente die zij van jou ontvangen, door de Belastingdienst wel gezien als een vorm van inkomsten uit sparen en beleggen (box 3) en is dus belast.

  Meetekenen ouders

  Naast dat je ouders zelf voor geldverstrekker kunnen spelen bestaat er ook een mogelijkheid dat je ouders meetekenen op jouw hypotheekakte. Op deze manier zijn zij aansprakelijk voor een deel van je hypotheek maar kost het ze geen eigen geld. Aan deze optie zitten uiteraard strenge voorwaarden verbonden, onze adviseurs leggen het je graag uit.

  Met de ouder-kindhypotheek is een eigen woning toch binnen handbereik. Doordat je ouders een bedrag lenen (vaak met de overwaarde van het ‘ouderlijk huis’) óf meetekenen op jouw hypotheekakte kun jij toch de woning kopen die je op het oog hebt.

  Wil je meer weten?

  Maak direct een afspraak